ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δε μειώνει τις δαπάνες για εξοπλισμούς

Έντονη ήταν η αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Φρανσουά Ολάντ να δώσει η Γαλλία στην Ελλάδα δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη με τη μέθοδο της εκμίσθωσης.

“Κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον περασμένο Ιούνιο, οι Αρχηγοί και των τριών όπλων είχαν δηλώσει ρητά ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν χρειάζονται νέους εξοπλισμούς, αλλά καύσιμα, πυρομαχικά και ανταλλακτικά. Τι άλλαξε από τότε; Υπάρχουν εισηγήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για τη προμήθεια με όποιον τρόπο νέων όπλων και συγκεκριμένα αυτών των όπλων;”, διερωτάται σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.

Ο κ. Δρίτσας επισημαίνει ότι ακόμα και η δωρεάν παραχώρηση δεν είναι ανέξοδη, καθώς συνεπάγεται δαπάνες για τη χρήση, συντήρηση και πιθανή αναβάθμισητων νέων εξοπλισμών.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τους εξοπλισμούς, ο κ. Δρίτσας παρατηρεί: “Η τρικομματική κυβέρνηση, στο Μεσοπρόθεσμο του Νοεμβρίου 2012 είχε εξαγγείλει την εξοικονόμηση 292 εκατ. € από την ακύρωση νέων συμβάσεων εξοπλιστικών προμηθειών. Στην επικαιροποίηση αυτού του προγράμματος, τέσσερις μήνες μετά, οι ακυρώσεις ανέρχονται σε μόλις 124 εκατ. €, δηλαδή σε μόλις τέσσερις μήνες η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση αυτών των δαπανών κατά 168 εκατ. €, παρά τη ρητή διαβεβαίωση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων ότι νέοι εξοπλισμοί δεν χρειάζονται”.

Κλείνοντας, ο κ. Δρίτσας σχολιάζει πως το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Φρανσουά Ολάντ “κάθε άλλο παρά εντάσσεται σε ένα παραγωγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Μάλλον έντονη οσμή νέων εξαρτήσεων αναδύει. Δηλαδή, τι έχεις, Γιάννη, τι είχα πάντα”.

Η απάντηση του Σίμου Κεδίκογλου

Στην ανακοίνωση του κ. Δρίτσα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας τα εξής:

"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιστός στο δόγμα ότι η χώρα δεν χρειάζεται Εθνική Άμυνα. Ας το καταλάβει ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα διασφαλίζει το Αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και θωρακίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα".