Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου με Άδωνι και Βαρβιτσιώτη;

“Στα κάγκελα” βρίσκονται πολλοί βουλευτές μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρου, ότι συγγενείς του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ. Οι δύο βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην προανακριτική Επιτροπή, με τον δεύτερο να κατέχει μάλιστα θέση αντιπροέδρου, έχουν συγκεντρώσει πάνω τους τόσο τα φώτα της δημοσιότητας, όσο και τα βέλη συλλήβδην της αντιπολίτευσης. Μέλη της Επιτροπής, μιλώντας στο news.gr κάνουν λόγο για απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης, ενώ τονίζουν με νόημα ότι "το θέμα δεν πρόκειται ν αλήξει εδώ". “Πώς είναι δυνατόν να παραπέμπεται ο Παπακωνσταντίνου για τις ξαδέρφες του σε Προανακριτική και να καλούνται να τον κρίνουν ο Άδωνις, του οποίου η γυναίκα είναι συνδικαιούχος  σε λογαριασμό στη λίστα και ο Μιλτιάδης, που είχε το θείο του διαχειριστή κεφαλαίων στην ελβετική HSBC” αναρωτιούνται στο καφενείο της Βουλής.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται πολλοί βουλευτές, σημειώνοντας ότι "δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιήσουμε και τους συγγενικούς δεσμούς". "Το γεγονός ότι βρίσκονται στη λίστα κάποιοι συγγενείς τους δε σημαίνει απολύτως τίποτα από μόνο του, εφόσον τα χρήματα πιθανότατα να είναι καθόλα νόμιμα". Σε αυτή τη λογική κινήθηκαν και οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν το βράδυ της Τρίτης και οι δύο βουλευτές της ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι όταν είχε δημοσιευθεί η λίστα Λαγκάρντ, η σύζυγος του κ. Γεωργιάδη είχε δηλώσει στο HOT DOC "Δεν έχω καμία επίσημη τοποθέτηση να κάνω. Πάρτε τον άντρα μου. Δεν έχω καμία σχέση με τους λογαριασμούς του κ. Μανωλίδη από τη στιγμή που χωρίσαμε το 2003. Σας ευχαριστώ πολύ".

Αναφορικά με το ζήτημα της αποπομπής που προέκυψε χθες για τα δύο μέλη της Προανακριτικής, μέλος της επισημαίνει στο news.gr ότι ουδέποτε τέθηκε όπως διέρρευσε, αλλά ως θέμα αυτοεξαίρεσης “για λόγους ευπρέπειας και διαφάνειας”. Ωστόσο, παροικούντες την Ιερουσαλήμ εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για αλλάξει κάτι στη σύνθεση της Επιτροπής και οι δύο βουλευτές της Συγγρού θα παραμείνουν κανονικά στη θέση τους.

Πληροφορίες του news.gr ωστόσο κάνουν λόγο για εκπλήξεις – βόμβες μεγατόνων που αναμένεται να “σκάσουν” το προσεχές διάστημα στην αίθουσα του κ. Μαρκογιαννάκη...

Απάντηση Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

"Η δήλωση του κ. Καπερνάρου με την οποία ζητά να αποχωρήσω από την προανακριτική επιτροπή που διερευνά τον κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ προσπαθεί να με στοχοποιήσει προσωπικά και να προκαλέσει εντύπωση και αποπροσανατολισμό στην υπόθεση γιατί:

1. Αντί να ασχολείται με εκείνους που διεγράφησαν από την λίστα ασχολείται με συγγενείς μου που βρίσκονται σ’ αυτή, ακόμα και με αυτούς που έχουν από καιρό αποβιώσει. 2. Ξεχνά ότι η Βουλή διερευνά τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και μόνο σε σχέση με την αλλοίωση και απόκρυψη της λίστας. 3. Ο φορολογικός έλεγχος προσώπων που εμπεριέχονται στη λίστα ανήκει αποκλειστικά στο ΣΔΟΕ και όχι στη Βουλή. 4. Αποδεικνύει ότι το αντίγραφο της Λίστας Λαγκαρντ που παρέλαβε, σε αντίθεση με όλους τους Βουλευτές της ΝΔ που δεν την έχουμε στα χέρια μας, τo αξιοποιεί με εμφανή κουτσομπολίστικη διάθεση και όχι ως πραγματικό πειστήριο μιας αξιόποινης πράξης. Προσπαθεί να φέρει από το παράθυρο νοοτροπίες ολοκληρωτικών καθεστώτων που ποινικοποίησαν συγγενικές σχέσεις. 5. Κανένα από τα μέλη της επιτροπής  -ούτε ο ίδιος-  κατέθεσαν αίτημα εξαίρεσης μου, γιατί κάτι τέτοιο προσκρούει στο πνεύμα και γράμμα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας"

Απάντηση Άδωνι Γεωργιάδη

"Αθλιότητες. Η σύζυγός μου δεν έχει λογαριασμό στη Ελβετία. Αν της βρουν έστω και 1€ το χαρίζω. Προς άρση παρεξηγήσεων ο κ. Καπερνάρος, κατά δήλωσή του, εμένα δεν με κατηγορεί για τίποτε αλλά έθεσε θέμα εντυπώσεων και μόνον".