Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί

Με τη Γαλλία μας συνδέουν θεσμοί αιώνων, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στις οποίες ρόλο κυρίως μενού είχαν οι επενδύσεις, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Γάλλου προέδρου στα εξοπλιστικά.

"Δεν ήρθα για να πουλήσω εξοπλισμούς" ξεκαθάρισε ορθά - κοφτά ο κ. Ολάντ, ενώ κάλεσε στις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.

"Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί. Υπάρχουν στη χώρα υγιείς επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Αυτό θα πω σε Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες" τόνισε μιλώντας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ολάντ έδωσε απαντήσεις σε όσα λέγονται περί πώληση φρεγατών τονίζοντας: "Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς. Το άκουσα και αυτό", ενώ για τις επενδύσεις είπε πως: "Οι Γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες στις αποκρατικοποιήσεις, στο νερό, την ηλεκτρική ενέργεια, τους σιδηροδρόμους". Μάλιστα είπε ότι: "Αν μπορέσει η Γαλλία να συνεκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα το κάνει".

Οι δηλώσεις Ολάντ

 

"Για εμάς είναι τιμή να έχουμε συναντήσεις σαν τη σημερινή - Προέρχομαι από μια περιοχή που τιμά τη συνδρομή της Γαλλίας στην απελευθέρωση του τόπου" δήλωσε από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς και απαντώντας σε σχετική ερώτησε υπογράμμισε:
"Η Ελλάδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης. Οι δύο ισχυρότεροι εταίροι στην Ευρώπη στηρίζουν την Ελλάδα. Ευρώπη σημαίνει να ενώνεις, όχι να διαλέγεις".

"Φυσικά και έπρεπε να γίνουν θυσίες, όμως πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία να πετύχει τους στόχους της", ανέφερε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε: "Από την ημέρα που έγινα πρόεδρος προσπάθησα να πείσω τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα έπρεπε να μείνει στο ευρώ". Μάλιστα είπε ότι πείθεται όλο και περισσότερο για τις καλέσες σχέσεις των δύο χωρών όταν ακούει τους Έλληνες ηγέτες να μιλούν Γαλλικά.

"Και οι δυο χώρες έχουν στο μυαλό τους ότι κρίνεται και το μέλλον της Ευρώπης. Η Γαλλία είναι το πολιτικό κέντρο της Ευρώπης. Μας στήριξε για να μείνουμε στην ΕΕ και για να βγούμε από την κρίση" τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Α. Σαμαράς είπε ακόμη ότι έγιναν συζητήσεις για ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα στην ενέργεια, τις κατασκευές, τις μεταφορές, τους υδάτινους πόρους και τη δυνατότητα ενεργού ανάμειξης στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. "Είναι γνωστό ότι η Γαλλία μας βοηθάει. Θα είναι έτοιμη να μας βοηθήσει στο Κτηματολόγιο και τα θέματα υγείας. Ο Πρόεδρος θέτει στη διάθεση μας και το ινστιτούτο Παστέρ" σημείωσε.

Παράλληλα ο Α. Σαμαράς τόνισε ιδιαίτερα το θέμα της ανεργίας τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "ενημέρωσα τον φίλο γάλλο πρόεδρο για την πρόοδο της Ελλάδας. Υπογράμμισα και το βαρύ τίμημα της ύφεσης και της ανεργίας. Η ανεργία των νέων κοντεύει να ακουμπίσει το εφιαλτικό 60%".

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 προετοιμάζουμε μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας", ενώ ανέφερε ότι "ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε τη στήριξη του για να θωρακίσουμε την κοινωνική συνοχή".

Οι δηλώσεις Σαμαρά

"Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για τον τουρισμό με τη Γαλλία, ενώ το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών Και Δανείων θα συμμετέχει στο Αναπτυξιακό Ταμείο επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας" (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του news.gr για το τι περιέχει το μνημόνιο συνεργασίας στον τουρισμό).

"Στο γεύμα θα συζητήσουμε για τα κοινά συμφέροντα μας πάνω σε διεθνή ζητήματα. Θα συζητήσουμε για τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας, τα οποία σε λίγο θα αποδειχθούν ότι είναι σημαντικά", ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς δέχθηκε σε δείπνο εργασίας τον κ. Ολάντ. Σε αυτό συμμετείχαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης καθώς και υπουργοί της κυβέρνησης και της Γαλλίας.

Δείτε το βίντεο από το γεύμα

 

 

 

Ομιλίες Σαμαρά και Ολάντ σε Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες

 

Δείτε το βίντεο από την άφιξη Ολάντ στην Αθήνα