Ολάντ: Πολλές γαλλικές εταιρείες θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα

Τις δυνατότητες συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης της Ελλάδας και της Γαλλίας ανέδειξε σε ομιλία του σε επιχειρηματίες από τη Γαλλία και την Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Το λόγο πήρε αρχικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι η σύσταση του κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία θα οδηγήσει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών ένα βήμα παραπέρα και θα αναδείξει κάποιες ευκαιρίες, ενώ ζήτησε από όλους να στηρίξουν αυτήν την πολύ σημαντική στιγμή για την επιχειρηματικότητα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και να κεφαλαιοποιήσουν τη σημερινή εκδήλωση.

Κατόπιν στο βήμα ανέβηκε ο Φρανσουά Ολάντ, που επανέλαβε ότι ήρθε σαν φίλος, υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία ήταν ανέκαθεν στο πλευρό της Ελλάδας και αυτό το έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε πως ο ελληνικός λαός υπόκειται σε επώδυνες προσαρμογές, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, και σημείωσε πως το μήνυμα που ήρθε να προσκομίσει στην Αθήνα είναι “να επενδύσουμε στην Ελλάδα”.

Ανέφερε ακόμα ότι πολλές γαλλικές εταιρείες παρέμειναν στην Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση, προσθέτοντας μάλιστα ότι είναι πολλές και οι γαλλικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σχολίασε μάλιστα συγκεκριμένα ότι οι γαλλικές εταιρείες οφείλουν να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς.

“Η λέξη-κλειδί είναι η ανάπτυξη”, υπογράμμισε ο Ολάντ, συμπληρώνοντας ότι “η ανάπτυξη πρέπει να επανεγκατασταθεί στην Ευρώπη” και ο ρόλος των κυβερνήσεων σε αυτή τη διαδικασία είναι να δημιουργήσουν ένα πρόσφορο περιβάλλον για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

"Έχουμε καθήκον να δώσουμε ελπίδα στη νέα γενιά"

Σύντομο χαιρετισμό στην Ελληνογαλλική Σχολή απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία τέτοιων θεσμών για τη γαλλική κοινωνία και επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει.

Ο Ολάντ υπογράμμισε πως η Γαλλία έκανε τα πάντα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη η Ελλάδα, επισημαίνοντας πως μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα είχε πλήξει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Εξάλλου, όπως σχολίασε, το πρόβλημα της ανάπτυξης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφού η Ευρώπη μπορεί να έχει πια βγει από την κρίση, όμως δεν έχει επανέλθει ακόμα σε τέτοιο επίπεδο εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ξεκαθάρισε επίσης πως ήρθε στην Αθήνα για να μιλήσει για την έξοδο από την κρίση και να ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση για τη δουλειά που έχει να κάνει, εξηγώντας πως “θα πρέπει να διευκολύνουμε την Ελλάδα”.

Ανέφερε εκ νέου ότι συμφώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά ώστε να έρθουν οι γαλλικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και να επενδύσουν, ενώ κλείνοντας ξεκαθάρισε πως η Γαλλία δεν είναι μία οποιαδήποτε χώρα, αλλά μία χώρα μεγάλη όχι τόσο σε πληθυσμό, όσο σε ιστορία και αξίες, μία χώρα από την οποία οι άλλοι περιμένουν πολλά και το εμπόριο της οποίας είναι μεταξύ των καλύτερων του κόσμου.