“Εξαιρετικά επίκαιρος ο Γκράμσι”, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας

Σε εκδήλωση για την παρουσίαση των βιβλίων του Αντόνιο Γκράμσι και του Λουκά Αξελού από τις εκδόσεις Στοχαστής βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και απηύθυνε χαιρετισμό, πλέκοντας το εγκώμιο του Γκράμσι.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ο Γκράμσι είναι ξεχωριστός, “γιατί αν και επαγγελματίας επαναστάτης, ξέφυγε από τη σφαίρα της παραγωγής και των παραγωγικών σχέσεων, και προσέγγισε το πρόβλημα του εποικοδομήματος. Ασχολήθηκε, δηλαδή, με το ζήτημα της κυριαρχίας στο χώρο της ιστορίας, της κουλτούρας, στο χώρο της ηθικής, της αισθητικής”.

“Ο Γκράμσι πήρε την επαναστατική θεωρία πέρα από τα τσιτάτα, την ανέβασε σε ένα υψηλότερο επίπεδο πολιτισμικής σφαίρας, και την μπόλιασε με ανθρώπινες αξίες”, παρατήρησε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πριν προχωρήσει σε έναν παραλληλισμό με την κατάσταση που βιώνει σήμερα η Ελλάδα.

“Στο ερώτημα κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, ο Γκράμσι προχωράει πιο πέρα από την ανάλυση του Μαρξ θέτοντας το ζήτημα της ηγεμονίας. Δηλαδή, το πως οι δυνάμεις της κοινωνικής απελευθέρωσης θα συγκροτήσουν ένα ευρύ συνασπισμό, με συνεκτικό στοιχείο την υπεροχή τους σε πολιτικό, ιδεολογικό και ηθικό επίπεδο”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και πρόσθεσε: “Και αυτό είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα σήμερα, όπου αναζητούμε την μορφή ενός συνασπισμού εξουσίας ο οποίος θα αναμετρηθεί με το Μνημόνιο και τους συσχετισμούς δύναμης”.

Κλείνοντας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε: “Ας έχουμε πάντα στο νου μας ότι ο ιστορικός ρόλος της Αριστεράς είναι να διευρύνει τους ορίζοντες της κοινωνίας και όχι να τους περιορίζει. Και ότι η απαισιοδοξία της σκέψης, ακόμα και στους πιο μαύρους καιρούς σαν και αυτούς που ζούμε σήμερα, μπορεί να αντισταθμισθεί από την αισιοδοξία της βούλησης. Και, κυρίως, ότι για να βρεις τη δύναμη να προχωράς συνεχώς παραπέρα και να κατακτάς έδαφος, πρέπει να είσαι εξοπλισμένος όχι μόνο με πείσμα και θέληση, αλλά και με κρίση”.