Στο “κάστρο” του ΚΚΕ μεταβαίνει ο Α.Τσίπρας

Να ζεστάνει τις μηχανές των "κόκκινων" τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα θα επιχειρήσει σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας. Τρεις μέρες μετά το οριστικό "όχι" του Α. Σαμαρά στους αγρότες η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον κυρίως για δύο λόγους: πρώτον σημειολογικά έρχεται σε αντιπαραβολή με την άρνηση του Πρωθυπουργού ακόμη και να δεχθεί στην Αθήνα τους αγρότες, την ώρα που ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μεταβαίνει στο μέρος που χτυπά η καρδιά των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων. Δεύτερον ο Α. Τσίπρας επιλέγει όχι κάποιο μπλόκο του Πανελλαδικού των αγροτών, αλλά το μπλόκο που την πρωτοκαθεδρία έχουν οι δυνάμεις του ΚΚΕ. Εκεί που προ ημερών ο κόκκινος αγροτοσυνδικαλιστής Β. Μπούτας δεν άφησε τον Π. Λαφαζάνη να κάνει δηλώσεις. Αυτή τη φορά βέβαια οι συνεργάτες του Προέδρου έχουν προλειάνει το έδαφος.

Άλλωστε τον κόμβο της Νίκαιας έχουν επισκεφθεί προ ημερών τόσο η Α. Παπαρήγα όσο και ο Π. Καμμένος. Συνεργάτες του προέδρου έλεγαν χθες ότι είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου για έναν ακόμη λόγο. Το μέτωπο των κινητοποιήσεων εμφανίζεται διασπασμένο ως προς την τακτική που θα ακολουθήσουν οι ομάδες των αγροτών.

Υπάρχουν για παράδειγμα διαφωνίες τόσο ως προς το περιεχόμενο των αιτημάτων, όσο και στον τρόπο δράσης μεταξύ των "κόκκινων" του κάμπου και της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτοσυνδικαλιστικού Ζητήματος. Και παρά ταύτα ο Α. Τσίπρας επιλέγει να μεταβεί στον κόμβο της Νίκαιας. Τουλάχιστον οι αγρότες συμφωνούν σε πέντε αιτήματα που αφορούν το κόστος της καλλιέργειας, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις επιστροφές ΦΠΑ και τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

Όλα αυτά βέβαια είναι μια πρόβα τζενεράλε ενόψει της Γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 20 Φλεβάρη στην οποία η Κουμουνδούρου ποντάρει πολλά. Για την ακρίβεια θεωρεί τη μέρα εκείνη αφετηρία ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού απέναντι στα μνημόνια και τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης. Και μόνο το γεγονός ότι από χθες το επικοινωνιακό επιτελείο της Κυβέρνησης ανέβασε τους τόνους με αφορμή παλαιότερη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ή μάλλον ανάρτηση στο "left.gr" λέει πολλά.