Μαξίμου: ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ παρασύρουν τους αγρότες

"Οι δρόμοι δεν θα κλείσουν"! Με αυτήν την  κοφτή φράση συντονισμένα όλα τα κυβερνητικά στελέχη στέλνουν μήνυμα ότι η εντολή Σαμαρά να μην κοπεί η χώρα στα δύο ισχύει στο διηνεκές. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπογραμμίζουν πως  τα επεισόδια χθες δείχνουν ότι παρά την κόπωση και την αδυναμία των αγροτών για μαζικές κινητοποιήσεις το κλίμα οξύνεται ενδεχομένως και με στόχο ηρωική έξοδο. "Είναι προφανές ότι κάποιοι επιδιώκουν ένταση αλλά παίζουν με τη φωτιά και δεν είναι α πίθανο να υπάρξουν από τυχαίο γεγονός τραυματισμοί"  σημειώνει κορυφαία στέλεχος της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τη βιαιότητα με την οποία χτυπούσε αγρότης αστυνομικό και τον τραυματισμό του αστυνομικού διευθυντή στη Λαμία.

Όπως λένε στην κυβέρνηση φαίνεται πως κάποιοι "θέλουν αίμα" και "παρασύρουν" αγρότες και αστυνομικούς σε ένα ιδιότυπο πόλεμο νεύρων και έντασης που δεν ωφελεί. Κορυφαίος βουλευτής της ΝΔ έλεγε στο news πως υποψιάζεται ότι "ενόψει της σημερινής επίσκεψης Τσίπρα στα μπλόκα της Λαμίας και της Νίκαιας κάποιοι μπορεί  να ήθελαν να προσφέρουν πεδίο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι επιδιώκει την ένταση και ασκεί υπέρμετρη βία".

Πάντως στην κυβέρνηση ημιεπισήμως αποδίδουν ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ότι υποκινούν τους αγρότες να παραμείνουν στα μπλόκα για να παρατείνουν την ένταση και την αναταραχή. Αναγνωρίζουν πάντως  ότι το ζήτημα είναι δύσκολο και μόνο με αποχώρηση των αγροτών μπορεί να επιλυθεί  καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες παροχές ή υποχωρήσεις  της κυβέρνησης. "Ότι δώσαμε , δώσαμε", λένε στην κυβέρνηση που σημειώνουν ότι αν υπάρξει η παραμικρή υποχώρηση "θα ξηλωθεί ολόκληρο το σύστημα, θα παραλύσει η χώρα  και θα καταρρεύσει η οικονομία".

Το μοντέλο των επιτάξεων, της σκληρής γραμμής και της μη υποχώρησης σε αιτήματα που δεν εδράζονται σε λογικά επιχειρήματα, δεν είναι μοντέλο αυταρχισμού αλλά απόφαση για να σωθεί η χώρα και να προχωρήσει μπροστά. "Επί της ουσίας, πρόκειται για μια ακόμη σύγκρουση με τους παραδοσιακούς συνδικαλιστές που θεωρούν ότι μπορούν να εξουσιάζουν την πολιτική και με εκβιασμούς να επιχειρούν να κερδίσουν «μικρο παροχές»  για να κρατούν τις θέσεις τους και τα προνόμιά τους. Το απόστημα αυτό θα σπάσει" λέει στενός συνεργάτης του κ Σαμαρά. Όπως σημειώνει σε αυτό το "chicken game", δηλαδή ποιος θα υποχωρήσει πρώτος η κυβέρνηση δεν συμμετέχει γιατί δεν πρόκειται για μάχη γοήτρου αλλά για πόλεμο που αφορά το μέλλον της χώρας.