Οικολόγοι Πράσινοι: Η εισφορά αλληλεγγύης δεν έφτασε στο ταμείο

Απαντήσεις για το θέμα της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία όπως καταγγέλλουν δεν έφτασε ποτέ στα ταμεία του ΟΑΕΔ, ζητούν με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, κάνοντας λόγο για πιθανή εξαπάτηση των εργαζομένων, αλλά και των ανέργων.

Όπως τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, “το 2011 ψηφίστηκε στη Βουλή η "Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας". Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, παρακρατείται έκτοτε το 2% των μισθών των υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα "υπέρ ανέργων". Παραδόξως τα χρήματα αυτά, που ανέρχονται σε τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ, δεν έφθασαν ποτέ στον ΟΑΕΔ. Στο μεταξύ, η ανεργία διογκώθηκε κατά περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες, ενώ πλειοψηφικό μέρος της αποτελούν πλέον οι μακροχρόνια άνεργοι, που δεν δικαιούνται εδώ και καιρό επίδομα, ενώ σαφώς ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών εμφανίζουν ελλειμματικό τον ΟΑΕΔ και ανήμπορο να υλοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του, που κάθε άλλο παρά απαντούν στη διαμορφωμένη κατάσταση”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε σχετικά: “Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε τον υπουργό Οικονομικών να δώσει σαφείς απαντήσεις για την τύχη αυτών των χρημάτων και την απόδοση τους προς το σκοπό για τον οποίο παρακρατήθηκαν. Με τις περικοπές μισθών που υφίστανται οι απασχολούμενοι στο δημόσιο τομέα, η αναγκαστική απόδοση του παρακρατημένου ποσού από τις αμοιβές τους υπέρ ανέργων απαιτεί πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση και αποτελεσματικότητα των εσόδων. Η τυχόν εξυπηρέτηση "αλλότριων σκοπών" με τα έσοδα αυτά αποτελεί ξεκάθαρη εξαπάτηση τόσο των εργαζομένων, όσο και των ανέργων”.