Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση η αποπομπή Θεοδωρίδη

Με προσωπική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα αποπέμφθηκε από  την κοινοβουλευτική επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα  το στέλεχος του κόμματος Νάσος Θεοδωρίδης εξαιτίας της θέσης του να αποκαλέσει τα Ίμια Καρντάκ και να αναγνωρίσει την τουρκική κυριαρχία σε αυτά.

Η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις παραφωνίες στελεχών του κόμματος που χαλάνε την εικόνα του, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν συγκεκριμένα μηνύματα στους ψηφοφόρους αι δίνουν αφορμές στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να βάλει τάξη στις συνιστώσες και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και ήδη έστειλε το πρώτο μήνυμα με την αιφνιδιαστική αποπομπή του Νάσου Θεοδωρίδη ο οποίος αποφάσισε να αποκαλέσει τα Ίμια Καρντάκ και να αναγνωρίσει την τουρκική κυριαρχία.

Άλλωστε  προκειμένου να προλαμβάνονται οι παραφωνίες κατά την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, η πολιτική γραμματεία είχε ζητήσει απ' όλα τα στελέχη να προσέχουν τις δημόσιες παρεμβάσεις τους και τα είχε καλέσει να συνεννοούνται με το γραφείο τύπου.

Αυτές τις ημέρες και ειδικά από την ημέρα που ο Α. Τσίπρας επέστρεψε από τις ΗΠΑ ο προβληματισμός στην Κουμουνδούρου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Για τους εμπειρότερους και όσους μελέτησαν προσεκτικά το σχέδιο Πολιτικής Απόφασης της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής μία αράδα τα λέει όλα ή σχεδόν όλα: "Η συγκρότηση των πολιτικών οργάνων και η τακτική και έκτακτη λειτουργία τους διήρκεσε πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι έπρεπε. Αποτέλεσμα είναι να μην έχει εμπεδωθεί ως αυτόματη λειτουργία η σχέση πολιτικού κέντρου - Τμημάτων επεξεργασίας – Οργανώσεων. Ακόμη λειτουργούμε με τον παλιό τρόπο και τις παλιές συνήθειες του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην πρακτική δράση. Επικοινωνιακά δεν ήταν λίγες οι φορές που αμυνόμαστε αν και έχουμε ισχυρά χαρτιά επίθεσης".

Με απλά λόγια η ηγεσία του κόμματος διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα στο μέτρο που του αναλογεί, αλλά το αντίθετο, σέρνεται πίσω από μια ατζέντα που τις περισσότερες φορές τη διαμορφώνουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται διαρκώς σε θέση άμυνας.  Και αυτό, σύμφωνα με στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο του κόμματος οφείλεται αφενός στην παραγωγή και την προώθηση πολιτικής και αφετέρου στην εχθρική  στάση μεγάλων ΜΜΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε πρώτη φάση αποφασίσθηκε να υπάρξει μια καλύτερη συνεννόηση μεταξύ Βουλευτών και στελεχών με το γραφείο Τύπου του κόμματος. Το τελευταίο θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιος λέει πού και τι. Και τουλάχιστον για τηλεοράσεις και ραδιόφωνα πανελλαδικής εμβέλειας θα επιτρέπονται μέχρι δύο εμφανίσεις την εβδομάδα. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες υπήρξε εισήγηση να αποκλειστεί το πιο αντιδραστικό μέσο. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο κανάλια, αλλά η απόφαση αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας.