“Να σου μάθω εγώ ποιος ήταν ο πατέρας σου” – “Άι σιχτίρ παλιοτσόκαρο”

Απίστευτη φρασεολογία και σκηνές σκληρού ροκ στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης, με πρωταγωνίστριες τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, και τη συνάδελφό της των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή. Το ασυνήθιστο περιστατικό έλαβε χώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, όταν το προεδρείο δεν έδωσε το λόγο στο βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, το μέρος του οποίου πήρε η κυρία Μακρή. 

Ακολούθησε ο εξής διάλογος ανάμεσα στις δύο βουλευτίνες:

Σοφία Βούλτεψη: “Βρε Τέρενς, είμαστε κι εμείς εδώ, πως κάνετε έτσι;”
Ραχήλ Μακρή: “Τι λες μωρή που είστε κι εσείς εδώ”
Σοφία Βούλτεψη: “Εγώ εδώ είμαι και με ξέρουν όλοι, εσύ που μεγάλωσες;”
Ραχήλ Μακρή: “Εγώ μεγάλωσα στη Σαλονίκη, εσύ ξέρουμε πού και πώς μεγάλωσες και ποιος ήταν ο πατέρας σου;”
Σοφία Βούλτεψη: “Ποιος ήταν ο πατέρας μου;”
Ραχήλ Μακρή: “Άμα δεν τον ξέρεις θα στον μάθω εγώ ποιος ήταν”
Σοφία Βούλτεψη: “Άει σιχτίρ ρε παλιοτσόκαρο”

Η αναφορά αυτή της κ. Μακρή προκάλεσε την “έκρηξη” των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνας Ξηροτύρη και Δημήτρη Αναγνωστάκη, που κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος της, φωνάζοντας “ντροπή σου, ο Βούλτεψης ήταν αριστερός ενώ εσύ είσαι χούντα”.

Η κ. Μακρή τράπηκε σχεδόν σε άτακτη φυγή από την αίθουσα του κοινοβουλίου, ενώ την ακολουθούσαν έξαλλοι συνάδελφοί της, φωνάζοντάς της.

Το τηλεφώνημα Κουίκ και η συγγνώμη Καμμένου στη Βούλτεψη

“Θα πρέπει επιτέλους κάποιος να τη μαζέψει”, είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αναγνωστάκης στον Τέρενς Κουικ, ο οποίος λίγο αργότερα επικοινώνησε με την κ. Βούλτεψη και της ζήτησε συγγνώμη, χαρακτηρίζοντας “ιεροσυλία” όσα ακούστηκαν για τον πατέρα της.

Μάλιστα ο κ. Κουίκ ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμμένου, ο οποίος άδειασε τη βουλευτή του για την πρωτοφανή επίθεση και την προσβολή στη μνήμη του νεκρού πατέρα της βουλευτή της ΝΔ.

Τι λέει η Σ. Βούλτεψη για την προσβολή της Μακρή στο νεκρό πατέρα της

Άνθρωποι που θίγουν τη μνήμη νεκρών δεν μπορεί να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας” ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ η Σοφία Βούλτεψη, σχολιάζοντας όσα έγιναν χθες στη Βουλή, όταν η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρθηκε απαξιωτικά για τον πατέρα της.

Όπως είπε μετά το επεισόδιο το βράδυ της Τρίτης επικοινώνησε μαζί της ο Τέρενς Κουΐκ, ενώ την υποστήριξαν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το χώρο των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής προκαλείται αυτό. Ότι πήγαμε εκεί μέσα και τους βρίζουμε”, είπε η βουλευτής της ΝΔ στον ΣΚΑΪ.

Τι λέει η Ραχήλ Μακρή

Τη δική της εκδοχή σε όσα έγιναν χθες στη Βουλή, δίνει η Ραχήλ Μακρή σε συνέντευξη που έδωσε σε site. Όπως λέει δεν ζητάει συγγνώμη και σημειώνει ότι η κ. Βούλτεψη της αποκάλεσε ζώον.

Ανέφερε ότι αποκάλεσε χούντα τα όσα κάνουν οι βουλευτές της ΝΔ και γι αυτό θα έπρεπε να αναρωτηθεί η κ. Βούλτεψη την αντιστασιακή δράση του πατέρα της και το τι κάνει η ίδια σήμερα.

Υπήρχε χθες συζήτηση για την κύρωση ενός μνημονίου για την συνεργασία Ελλάδας- Τουρκίας για την διαχείριση των δασών της χώρας. Εγινε λοιπόν μία μεθόδευση από το Προεδρείο της Βουλής και ο χρόνος που μας δόθηκε να μιλήσουμε ήταν 3 λεπτά. Στην αγόρευση μου ζήτησα από τον πρόεδρο να μου επιτρέψει επειδή είναι στρατηγικής σημασίας το θέμα για τη χώρα να μιλήσω ένα 15λεπτο. Και να μιλήσει και ο κ. Κουϊκ. Στη διάρκεια όμως της συζήτησης έγινε αλλαγή του προεδρείου και παρότι είχε γραφτεί στα πρακτικά ο κ. Νάκος δεν έδωσε τον λόγο στον κ Κουϊκ κι έλυσε τη συνεδρίαση. Ο κ. Κουϊκ διαμαρτυρόταν και ξεκίνησε η αναστάτωση μιλώντας για πραξικοπηματικές πράξεις μέσα στο Κοινοβούλιο.Εκείνη τη στιγμή η κ. Βούλτεψη με το γνωστό της ύφος άρχισε να ειρωνεύεται. Και κει ξεκίνησε μια στιχομυθία μεταξύ μας", λέει η Ραχήλ Μακρή.

Όπως η ίδια αναφέρει: "Της είπα οτι «εδώ έχετε καταντήσει χούντα». Έτσι ακριβώς. Αυτές ήταν οι εκφράσεις μου. Και βγαίνοντας από την αίθουσα της είπα ότι «αποτελεί ντροπή αυτό που κάνουνε κι ότι θα πρέπει να δεί τι έκανε ο πατέρας της στη χούντα». Εννοώντας βέβαια ότι ο πατέρας της ήταν ένας άνθρωπος που φυλακίστηκε από τη χούντα, κι έπρεπε να αναρωτηθεί για τον ίδιο της τον πατέρα με αυτά που γίνονται εδώ μέσα και υπερασπίζεται. Η κυρία προφανώς διαστρεβλώνοντας ή μην καταλαβαίνοντας αυτό που είπα άρχισε να φωνάζει και να χτυπάει πόρτες, να με βρίζει και να φωνάζει στους βουλευτές ότι εγώ είπα για τον πατέρα της ότι ήταν χουντικός".

"Η κ. Βούλτεψη βγήκε μετά και διέρρε ότι ο Κουϊκ ζήτησε συγγνώμη μέσω του κ. Καμμένου. Αν ήταν να ζητήσει κάποιος συγγνώμη θα την ζητούσα εγώ. Αυτά τα διαδίδει η κ. Βούλτεψη. Δεν υπάρχει λόγος να ζητήσω συγγνώμη. Η δική μου επίθεση ήταν πολιτική ενώ εκείνης ήταν καθαρά επί προσωπικού", λέει στο nocomments.gr η βουλευτής.

Στο ερώτημα αν την είπε παλιοτσόκαρο απάντησε: "Δεν το άκουσα. Αυτό που άκουσα είναι ότι με είπε «άτομο του πεζοδρομίου» και με αποκάλεσε και «ζώο»".

Ποιος ήταν ο Γιάννης Βούλτεψης

Συζήτηση προκάλεσε ο διαξιφισμός της Σοφίας Βούλτεψη με τη Ραχήλ Μακρή στη Βουλή, αναφορικά με τον πατέρα της πρώτης.

Ο Γιάννης Βούλτεψης, γεννημένος το 1923 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, υπήρξε άνθρωπος με μακρά ιστορία στο χώρο της δημοσιογραφίας και της αντίστασης, με αξιοσημείωτο συγγραφικό έργο.

Έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1940 και στη συνέχεια κατατάχθηκε στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο "Ακέλας". Συνελήφθη από τους Άγγλους και παρέμεινε κρατούμενος μέχρι το 1945. Το 1946, μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας συνελήφθη για άλλη μια φορά, για "παράβαση περί του Τύπου" και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών με τριετή εκτοπισμό στη Μακρόνησο.

Από το Μάρτιο του 1953, υπήρξε συντάκτης της εφημερίδας "Αυγής" και πρωταγωνίστησε στην αποκάλυψη του παρακράτους στην "υπόθεση Λαμπράκη". Έχει λάβει τιμητικό βραβείο από το ίδρυμα Μπότση.

Στη διάρκεια της δικτατορίας κατέφυγε στη Ρώμη από την οποία και επέστρεψε με την μεταπολίτευση. Στη συνέχεια ανέλαβε συντάκτης στις εφημερίδες Έθνος, Απογευματινή, Ελεύθερος Τύπος και Μεσημβρινή. Αρθρογραφούσε στα περιοδικά "Επίκαιρα", "Αντί" και "Πολιτικά Θέματα". Από το 1984 και μέχρι το 1993 υπήρξε Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας διατηρώντας πολύ φιλικές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Έχει τιμηθεί με το μετάλλιο εθνικής αντίστασης για τον αντιστασιακό του αγώνα. Πέθανε στις 2 Ιανουαρίου του 2010 σε ηλικία 87 ετών. Η κηδεία του τελέστηκε στις 4 Ιανουαρίου στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου, περιοχή στην οποία έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.