Θέμα ιμάμηδων από τον Τούρκο πρωθυπουργό

Συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε στη Ντόχα του Κατάρ το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Και ο Τούρκος πρωθυπουργός βρίσκεται στην περιοχή με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και την κατασκευή δεξαμενών αερίου στη χώρα του.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για περίπου σαράντα λεπτά και ουσιαστικά ήταν συνάντηση γνωριμίας. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν, στις 5 Μαρτίου να γίνει ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Άγκυρα, όπου μαζί με τον κ. Σαμαρά θα μεταβούν για να συμμετάσχουν και αρκετοί Έλληνες υπουργοί.

Ο κ. Ερντογάν έθεσε στον Έλληνα ομόλογό του το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, ζητώντας του να ακυρωθεί και ο πρωθυπουργός διατύπωσε για άλλη μια φορά την ελληνική θέση, ενώ συζητήθηκαν ακόμα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την περιοχή.

Στο "τραπέζι" τέθηκε και το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αν και δεν υπήρξε διεξοδική συζήτηση σχετικά με το θέμα αυτό. Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε: "Μακάρι να ανοίξει. Γιατί να μην ανοίξει;".

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Ερντογάν μάλιστα, δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό: "Εγώ, με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση".

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να γίνει επιτέλους το τζαμί στην Αθήνα, αφού ο σχετικός νόμος πέρασε από τη Βουλή. Του εξήγησε ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέρος στην Αθήνα για να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι κι ότι ο κ. Σαμαράς έδειξε θετική στάση σχετικά με αυτό. "Εσείς δεν είσαστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Μπορούμε κι εμείς να το κάνουμε", σημείωσε στον Σαμαρά ο Ερντογάν αναφορικά με το τζαμί.

Στη συνάντηση, εκτός από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν παρών και ο διευθυντής του διπλωτικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Σταύρος Βασιλόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στο Κατάρ και αύριο και πως συνοδεύεται από περίπου 40 επιχειρηματίες. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να ξεπαγώσει τις σχέσεις και να φθάσουν στην Ελλάδα “πετροδολλάρια” από την αραβική χώρα στον τομέα των επενδύσεων. Το Κατάρ έχει υποσχεθεί πως θα επενδύσει στην Ελλάδα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει στεφθεί από επιτυχία κανένα εγχείρημα, ούτε επί ηγεσίας Καραμανλή, ούτε επί ηγεσίας Παπανδρέου.

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί απόψε με τον πρωθυπουργό της χώρας και αύριο με τον σεΐχη.