Προανακριτική καλεί Σφακιανάκη για τα “ίχνη” του USB stick

Με την κατάρτιση της λίστας των μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ασχολήθηκε σήμερα η Προανακριτική Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα κόμματα συμφώνησαν να εξεταστούν τα “ίχνη” του επίμαχου USB stick από πραγματογνώμονα, και γι' αυτό θα κληθεί στην Επιτροπή ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανόλης Σφακιανάκης.

Ο κ. Σφακιανάκης θα καταθέσει στην Επιτροπή την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, όπως και ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνος Μπίκας, καθώς και ο πρώην πρεσβευτής στο Παρίσι, Κωνσταντίνος Χαλαστάνης.

Την αμέσως επόμενη μέρα, δηλαδή την Τετάρτη, θα κληθούν να καταθέσουν ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, οι τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που φέρονται να παρέλαβαν το επίμαχο "στικάκι", καθώς και ο πρέσβης του υπουργείου Εξωτερικών Ηλίας Κλης, για τον οποίο ορισμένοι μάρτυρες αναφέρουν στις καταθέσεις τους ότι ήταν ο άνθρωπος που παρέλαβε πρώτος το επίμαχο "στικάκι".

Στην Προανακριτική Επιτροπή σήμερα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, όλα τα κόμματα κατέθεσαν τις προτάσεις τους σχετικά με την κλήτευση των μαρτύρων και έγινε μία πρώτη συζήτηση, η οποία κατέληξε και σε συμφωνία με το ποιοι θα κληθούν.

Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, έγινε δεκτή η πρόταση του κόμματος οι μάρτυρες να κληθούν κατά χρονολογική εξέλιξη των γεγονότων. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί καμία παραβίαση του κανονισμού με διακοπές ή συμπεριφορές μη ανεκτές και σε κάθε περίπτωση θα στέλνει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και θα ζητά την αντικατάσταση του βουλευτή, ενώ πρότεινε να μην αμείβονται τα μέλη της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, με επτά ψήφους υπέρ και έξι κατά πέρασε η πρότασή της να δοθούν αντίγραφα και σε usb και σε cd της λίστας Λαγκάρντ. Επιπλέον, αρχικά η ΝΔ πρότεινε να ζητηθεί και η γνώμη του επιστημονικού συμβούλιου της Βουλής ως προς τα προσωπικά δεδομένα.

"Γελοιότητες οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ"

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του προεδρείου, σχετικά με τις χθεσινές διαρροές διαλόγων, που αφορούσαν διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα.

Η Νέα Δημοκρατία, εξάλλου, χαρακτήρισε μέσω ανακοίνωσης "γελοιότητες" τους ισχυρισμούς αυτούς σχολιάζοντας: "Την πρώτη κιόλας μέρα συνεδριάσεως της Επιτροπής Προανακριτικής Εξέτασης της Βουλής για τον κ. Παπακωνσταντίνου και μάλιστα με αντικείμενο διαδικαστικά ζητήματα, οι μετέχοντες σε αυτή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πρόλαβαν και φαντάστηκαν: "Non paper", κυβερνητικά χαλκεία εντός του κοινοβουλίου, χειραγώγηση, αποπροσανατολισμό, παραπληροφόρηση, συσκότιση, συγκάλυψη, κουτόχορτο, πλαστογράφους... Ισοπεδώνουν την αλήθεια, ως συνήθως. Προσβάλλουν με αισχρά και γελοία ψεύδη κόμματα, θεσμούς, διαδικασίες, επαγγελματίες δημοσιογράφους, ως συνήθως. Συκοφαντούν τους πάντες, ως συνήθως. Αποδεικνύουν, δυστυχώς, ότι...έτσι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και πώς να τον αλλάξεις...".