Στα χαρακώματα ΣΥΡΙΖΑ – Δένδιας

Στα άκρα οδεύει η άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης της Βουλής ευθέως την παραίτησή του και τον υπουργό να εμμένει στις απόψεις του. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου παρείχε πλήρη στήριξη στον υπουργό, τονίζοντας ότι "κάνει καλά τη δουλειά του".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαίτησε από τον κ. Δένδια να ανακαλέσει όσα ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Δευτέρας, τονίζοντας: “Ή να ανακαλέσετε ή να παραιτηθείτε. Δεν μπορεί ο υπουργός να χρεώνει στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι ομπρέλα της βίας. Δεν είναι δυνατόν υπουργός να λέει ότι η Δικαιοσύνη προστατεύει τις ομάδες ένοπλης βίας. Ή να ανακαλέσει ή να παραιτηθεί ο κύριος Δένδιας”. Χαρακτήρισε μάλιστα “προβοκάτορα” τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετατρέπει την συζήτηση της επιτροπής σε εκτόξευση απόψεων που στερούνται λογικού συνειρμού. “Με κατηγόρησε ότι λειτουργώ ως προβοκάτορας εναντίον στη Δικαιοσύνης επειδή μίλησα για εθελοτυφλία εναντι στην τρομοκρατία. Επιμένω. Το ερώτημα είναι αν έχει κανείς το δικαίωμα να ασκεί κριτική στην δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως όχι, την ίδια ώρα όμως υπάρχουν σωρεία ανακοινώσεων του ΣΥΡΙΖΑ που σχολιάζουν αποφάσεις της δικαιοσύνης. Όπως για την υπόθεση ζαρντινιέρας που εξέδωσε απρεπέστατες ανακοινώσεις για την Δικαιοσύνη”, επεσήμανε.

Δήλωσε ακόμα βαθύτατα προσβεβλημένος από τον χαρακτηρισμό “προβοκάτορας” που του αποδόθηκε από τον κ. Λαφαζάνη και ζήτησε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην τον συκοφαντούν.

Έντονη κόντρα είχε ο κ. Δένδιας και με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη, τον οποίο είχε αρνηθεί να συναντήσει. “Όποιος ισχυρίζεται ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να εκτελεστεί ή να έχει την τύχη του Καντάφι από εμένα δεν θα γίνει δεκτός. Ευχαρίστως θα δω τον κ. Παναγούλη προσωπικά όταν θεωρήσει ότι για εκείνη την δήλωση πρέπει να ζητήσει συγνώμη”, εξήγησε.

Ο κ. Παναγούλης αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν από τα ΜΜΕ και σχολιάζοντας ότι ο κ. Δένδιας “δε θα έκανε ούτε για αγροφύλακας στο νησί Οθωνοί έξω από την Κέρκυρα”.

Κατόπιν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αργότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

"Στην αρμόδια θεσμική διαδικασία της διαρκούς επιτροπής της Βουλής, παρόντος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Δένδια, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Π. Λαφαζάνης έθεσε εκ μέρους του κόμματος ζήτημα παραίτησης του Υπουργού, με αφορμή τις χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή με τις οποίες συνδέει εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ-EKM με τα φαινόμενα τρομοκρατίας και επίσης τον ισχυρισμό ότι ως κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-EKM βρίσκεται σε μετάβαση προς τη νομιμότητα!

Επίσης, ο Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του ιδίου Υπουργού εναντίον δικαστικών λειτουργών που εγκαλούνται για τη στάση τους σε συναφείς υποθέσεις τρομοκρατίας.

Ζητήθηκε η δημόσια ανασκευή των δηλώσεων με αφορμή την ειδική συζήτηση για την αστυνομία που εκτιλίσσεται στη Διαρκή Επιτροπή. Ο κ. Δένδιας όχι μόνο δεν ανασκέυασε τις δηλώσεις του, αλλά πυροδότησε περαιτέρω την πολιτική αντιπαράθεση. Με βάση την εκτίμηση για την συμπεριφορά του Υπουργού, το σύνολο των βουλευτών της Κ.Ο. που συμμετέχουν στην διαρκή επιτροπή αποχώρησε σε ενδειξη διαμαρτυρίας".