Η βίαιη “ωρίμανση” του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιμέτωπη με όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες βρίσκεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Α. Τσίπρας στην προσπάθειά της να πείσει και να πειστεί και η ίδια ότι από ένα κόμμα στα όρια της εκλογικής επιβίωσης, διεκδικεί σήμερα επί ίσοις όροις την εξουσία. Τα προβλήματα για τον Α. Τσίπρα είναι εσωκομματικά και κυρίως πολιτικά. Για τα πρώτα έχει βρεθεί ένα modus vivendi το οποίο τουλάχιστον μέχρι να έρθει η στιγμή να κάνει πράξη όσα υπόσχεται επιτρέπει στην ηγεσία να κινείται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο όσο πυκνώνουν οι προσπάθειες του Α. Τσίπρα να καταστήσει τον εαυτό του ισότιμο συνομιλητή με εταίρους και δανειστές μας εντός και εκτός Ε.Ε. τόσο θα πληθαίνουν και οι κατηγορίες ότι απομακρύνεται από τη θέση του κόμματος για μονομερή απαγκίστρωση από τα μνημόνια.

Χαρακτηριστικά ήταν τα ερωτήματα που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από μέλη των οργανώσεων Γερμανίας στο πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο. Πολλοί τον ρωτούσαν πώς θα αποτρέψει την ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ; Ενδεικτική ήταν η απάντηση του Α. Τσίπρα στην ερώτηση των ευαίσθητων σε θέματα μετανάστευσης Ελλήνων της Γερμανίας "τι θα κάνετε για να βοηθήσετε τους μετανάστες στην Ελλάδα;". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους είπε ότι το θέμα της μετανάστευσης πρέπει α αντιμετωπιστεί από όλες τις πλευρές, αφού το δράμα αυτών των ανθρώπων είναι δεδομένο, αλλά κι όσοι ζουν στον Άγιο Παντελεήμονα, έχουν πρόβλημα και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η Ελλάδα έχει γίνει αποθήκη ψυχών και μια σειρά περιοχές έχουν μετατραπεί σε γκέτο. Στα προβλήματα εσωτερικού θα πρέπει να προσθέσει κανείς και το πολιτικό, εκδοτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο το οποίο συστηματικά διαστρεβλώνει τις θέσεις του κόμματος. Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται στην Κουμουνδούρου.

Στο μέτωπο όμως του εξωτερικού τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του. Η θέση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου μετά το ηχηρό "όχι" που εισέπραξε τόσο από τον Β. Σόιμπλε, όσο και από το ΔΝΤ απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Ειδικά στο τελευταίο η Κουμουνδούρου αναζητούσε έναν "σύμμαχο" λόγο των διαφωνιών του με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα χρέους κυρίως της χώρας μας η Ε.Ε. Όμως το μήνυμα του ΔΝΤ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφή: «το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί πάση θυσία". Άλλος δρόμος πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα δεν υπάρχει πλην της μονομερούς διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αν θέλει να φανεί συνεπής με όσα έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Και εδώ, λέει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια σειρά από διλήμματα τα οποία απαιτούν ομοφωνία που ειδικά σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα ο Α. Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον θα δώσει συνέντευξη στις 8:30 το πρωί στην Wall street Journal, στις 14:00 θα μιλήσει στο Brookings και στις 18:30 θα παρακαθήσει σε δείπνο στο American Hellenic Institute.