Σολομώντεια λύση για την ψηφοφορία

Οι φόβοι των διαρροών στην ψηφοφορία απόψε στη Βουλή οδήγησαν την κυβερνητική πλειοψηφία σε μια "σολομώντεια" λύση για το πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές ώστε να μην παραβιάζεται ο κανονισμός της Βουλής, η διαφάνεια και η νομιμότητα. Στις τρεις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν διαδοχικά θα στηθούν κάλπες για κάθε πρόσωπο. Πρώτα και οι 300 βουλευτές θα ψηφίσουν για την πρόταση των τριών κυβερνητικών εταίρων που αφορά στην παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου για δυο αδικήματα. Το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια σύμφωνα με πληροφορίες θα αποχωρήσει και δεν θα συμμετάσχει στη δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί για την παραπομπή εκτός του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Βενιζέλου που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα από χθες ήταν εκρηκτικό μεταξύ των κ.κ. Βενιζέλου και Τσίπρα και αναμένεται σήμερα να ακουστούν βαριές κουβέντες. Μέσα σε αυτό περιβάλλον το ΠΑΣΟΚ όπως λένε στην Ιπποκράτους "δικαιούται να αποχωρήσει καταγγέλλοντας τον μικροκομματισμό και την πολιτική σκευωρία της Κουμουνδούρου".

Όπως αναφέρει κορυφαία πηγή της ΝΔ οι βουλευτές του κόμματος δεν θα αποχωρήσουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάποιος απουσιάζει από τις επόμενες ψηφοφορίες θα υποστεί κυρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί βουλευτές του κόμματος παίρνουν ατύπως το "πράσινο φως" αν το επιθυμούν να μη συμμετάσχουν στις δυο ψηφοφορίες για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής. Η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να συμμετέχει στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, όπου θα τεθεί η πρόταση της κυβέρνησης για προανακριτική επιτροπή, που θα αφορά τυχόν ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και στη δεύτερη κατά σειρά ψηφοφορία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ως γνωστόν, πέραν του κ. Παπακωνσταντίνου, προτείνεται να αναζητήσει τυχόν ευθύνες του Ευ. Βενιζέλου

Το ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν διαρροές που θα δημιουργούν πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ είτε με παραπομπή του κ. Βενιζέλου, είτε του κ. Παπανδρέου. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι φοβούνται περισσότερο μια παραπομπή του κ. Παπανδρέου, παρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ καθώς θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει κανενός είδους συσχετισμούς και θα ήταν εύκολο να εκφράσουν διακομματικά οι βουλευτές τη δυσφορία τους στο πρόσωπό του για το μνημόνιο και τους χειρισμούς του παρά για την ουσία της υπόθεσης.

Μόνο που σε μια τέτοια περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα κινδύνευε με διάλυση με ότι αυτό συνεπάγεται γα την κυβερνητική σταθερότητα. Για αυτό και επιλέχθηκε αυτή η διαδικασία ώστε να διαφυλαχθεί και η ενότητα του ΠΑΣΟΚ και κυρίως να μη διαταραχθεί η πορεία της κυβέρνησης και της οικονομίας. Όπως συμφωνούν και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένδειξη ποινικής ευθύνης του κ. Βενιζέλου και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αποσταθεροποίηση με την πρόταση του και όχι διερεύνηση ευθυνών.