Γύρω γύρω λίστες και στη μέση… Παπακωνσταντίνου – Διώτης

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζουν οι νέες αποκαλύψεις που περιπλέκουν το σκηνικό σχετικά με την ημερομηνία δημιουργίας του περίφημου USB που περιείχε τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ.

Μπορεί χθες να έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές ότι το αρχείο – που είχε στα χέρια του ο Ευ. Βενιζέλος και παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου - αντιγράφτηκε στις αρχές Ιουλίου του 2011, κάτι που στοχοποιεί τον Ιωάννη Διώτη, ωστόσο το "στικάκι" που έχει το περιοδικό "Hot Doc" δημιουργήθηκε πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα στις αρχές Αυγούστου του 2010.

Πρόκειται για μία αποκάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα, αφού επίσημα, για πρώτη φορά, οι Έλληνες έμαθαν για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ τον Οκτώβριο του 2010.

Την ίδια ώρα νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση του USB που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς. Ερευνητής του Οικονομικού Εγκλήματος στον οποίο έδωσε τα στοιχεία για πρώτο έλεγχο ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παντελής και τα οποία του είχαν αποστείλει οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης εντόπισε ανακολουθία στα ευρήματα. Μάλιστα, ο κ. Δ. Γεωργατζής τόνισε στον αντιεισαγγελέα του Α. Πάγου ότι "η ημερομηνία μετεγγραφής μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε ώρα από αυτόν που έχει στην κατοχή του το αρχείο".

Συγκεκριμένα το αρχείο έχει αποθηκευθεί στο στικάκι στις 13.13 ενώ το αρχείο έχει δημιουργηθεί μισή ώρα αργότερα. Σε πρώτη ανάγνωση σημαίνει ότι κάποιος επιχείρησε να καταστήσει το στικάκι αναξιόπιστο ή και ότι μπορεί να παραποίησε τα στοιχεία.

Αλλάζουν τα δεδομένα

Η απρόσμενη αποκάλυψη του περιοδικού δημιουργεί σειρά από αναπάντητα ερωτήματα, καθώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τοποθέτησε την παραλαβή και αντιγραφή του CD στα μέσα Οκτωβρίου του 2010. Την ίδια ώρα η έρευνα έδειξε ότι το USB δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2010 όπως και το αντίστοιχο αρχείο του περιοδικού έχει ημερομηνία στις 4 και 5 Αυγούστου του 2010.

Πλέον μένει να απαντηθεί σε ποιανού τα χέρια ήταν το περίφημο CD το "κενό" χρονικό διάστημα, πότε πραγματικά έγινε η παραλαβή της λίστας από την κ. Λαγκάρντ ή αν έγιναν περισσότερες από μία παραδόσεις. Πάντως ένα σοβαρό ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι η παραλαβή της λίστας να έγινε απευθείας από την Κ. Λαγκάρντ στο Eurogroup του Ιουνίου του 2010, στον Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ δεν αποκλείεται να παρέλαβε και άλλο πρόσωπο τη λίστα...

Όπως προέκυψε από τον εργαστηριακό έλεγχο που έκανε το περιοδικό στην "Εγκληματολογική Εταιρεία Πραγματογνωμόνων και Τεχνικών Συμβούλων επί θεμάτων εγγράφων και γραφής ψηφιακών πειστηρίων Forensic Associates" το σύνολο των αρχείων του USB φαίνεται να τυπώνεται στις 13 Οκτωβρίου του 2009, πολλούς μήνες δηλαδή πριν παραληφθούν από τις ελληνικές αρχές – σύμφωνα τουλάχιστον με τις επίσημες δηλώσεις – όχι από CD, αλλά από σκληρό δίσκο ή από κάποιο στικάκι.

Ο άνθρωπος που πείραξε τη λίστα φρόντισε να διαμορφώσει έτσι τα αρχεία ώστε τουλάχιστον ο ίδιος να γνωρίζει ποιο αρχείο είναι αυθεντικό. Και αυτό γιατί η ανάλυση δείχνει πως τα αρχεία της λίστας του περιοδικού, που προέρχονται από το USB Παπακωνσταντίνου, έχουν ονομασία που αποτελείται από το λατινικό γράμμα Β και στη συνέχεια έχουν 10 αριθμούς. Η λίστα όμως που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πεπόνη κατευθείαν από τη Γαλλία, έχει αρχεία με την ονομασία BUP και στη συνέχεια 10 αριθμούς.

Η ψηφιακή ανάλυση έδειξε πως το συγκεκριμένο στικάκι του περιοδικού αντιγράφηκε από ένα CD. Σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες η αντιγραφή από CD σε USB αφήνει ίχνη στο USB με την ημερομηνία της αντιγραφής.

Ωστόσο το κρίσιμο σημείο είναι το συγκεριμένο στικάκι έχει ημερομηνία εγγραφής που είναι προγενέστερη της ημερομηνίας που ισχυρίζεται ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και αυτής που διέρρευσαν χθες δικαστικές πηγές για τις αρχές Αυγούστου, η οποία ωστόσο αφορά το USB που είχε στην κατοχή του ο Βενιζέλος.

Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές στο news.gr η διαρροή αυτή κρίνεται ως επιτηδευμένη και έχει ως αποτέλεσμα τη στοχοποίηση του Ι. Διώτη, βγάζοντας από το κάδρο άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Εντύπωση προκαλεί παράλληλα το ανοιχτό ενδεχόμενο που αφήνει το περιοδικό Hot Doc στη σημερινή του έκδοση για την πιθανή προέλευση της λίστας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τα συγκεκριμένα αρχεία με τα αλλαγμένα ονόματα μπορεί να έχουν δοθεί ανεπίσημα από την κυρία Λαγκάρντ ή να προήλθαν από παράλληλη διαπραγμάτευση που έκανε ο τότε γενικός γραμματέας Φορολογίας Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

Πληροφορίες του news.gr αναφέρουν ακόμη ότι είναι σε εξέλιξη μια υπόγεια κόντρα μεταξύ του Άρειου Πάγου και των οικονομικών εισαγγελέων για την παράδοση του αρχείου στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μπορεί ο Άρειος Πάγος να έχει δώσει εντολή να πάει το αρχείο στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, ωστόσο οι οικονομικοί εισαγγελείς που χειρίζονται όλη την υπόθεση δεν έχουν παραδώσει ακόμη το USB.

ΥΠΕΞ: Δεν παρέλαβε ο πρέσβης Κλης την λίστα 

Δεν παρέλαβε ο πρέσβης Ηλίας Κλης την αρχική λίστα Λαγκάρντ από τις γαλλικές αρχές, επισημαίνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή δημοσιεύματα ότι οι γαλλικές αρχές παρέδωσαν το πρωτότυπο CD με τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης στον κ. Κλη.

"Το Σεπτέμβριο 2010, Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία ήταν ο Πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, καθήκοντα τα οποία συνεχίζει να ασκεί. Με αφορμή δημοσιεύματα, σημειώνεται ότι ο Πρέσβης ε.τ. Ηλίας Κλης, διετέλεσε Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία την περίοδο 1998-2002", τονίζει.