Προανακριτική: Οι βουλευτές θα αποφασίσουν πόσες κάλπες θα στηθούν

Στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα συζητηθεί την Τεταρτη αν θα  στηθούν τρεις ή τέσσερις κάλπες στη ψηφοφορία για την προανακριτική. Η απόφαση της διάσκεψης θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Δηλαδή αν η διάσκεψη κατά πλειοψηφία αποφασίσει τέσσερις ή τρεις κάλπες η απόφαση αυτή θα τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας.

Πρακτικά σημαίνει πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα αποφασίσει ότι επιθυμεί αφού οι βουλευτές θα ψηφίσουν σε ονομαστική ψηφοφορία. Όπως έγραφε το news ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να στηθούν τρεις κάλπες, όσες και οι προτάσεις των προέδρων αλλά στο Μαξίμου και στο προεδρείο της Βουλής επικρατεί σκεπτικισμός αν το "κλίμα επιτρέπει" τέτοια απόφαση. Βρέθηκε λοιπόν αυτή η λύση, μετά από εισήγηση και του κ. Μπαλτάκου, ώστε να περάσει η πρόταση για τρεις κάλπες. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα υπάρξει έντονη σύγκρουση με την αντιπολίτευση- η κ. Παπαρήγα έχει προειδοποιήσει ότι θα πρόκειται για πραξικόπημα αν θα στηθούν τρεις κάλπες- και αναμένουν κυρίως την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για να δούν πόσο θα ανέβει η αντιπαράθεση. 

Αν στηθούν τρεις κάλπες θα αφορούν τις προτάσεις της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (σ.σ. προτείνεται η άσκηση δίωξης κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου) του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ (σ.σ. προτείνει την άσκηση δίωξης κατά των κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλου) και των ΑΝΕΛ (σ.σ. προτείνεται η άσκηση δίωξης κατά των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου και κατά των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου).

Είτε θα στηθούν τόσες κάλπες όσες οι προαναφερόμενες προτάσεις των κομμάτων είτε τέσσερις κάλπες όσα και τα πολιτικά πρόσωπα που προτείνονται.

Σε ερώτηση ποιο κόμμα ή πολιτικό πρόσωπο έχει εισηγηθεί να στηθούν τρεις κάλπες, το Γραφείο Τύπου της Βουλής απάντησε ότι αυτό θα φανεί κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων. Στο ερώτημα αν η Βουλή έχει απευθύνει ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για το θέμα, η απάντηση ήταν αρνητική.