Συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ θέλει ο Τσίπρας

Την ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι επιδιώκει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Deutsche Welle, ενώ τονίζει ότι θα επιθυμούσε και μία συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αν αυτό ήταν εφικτό.

Ερωτηθείς αν θα ήταν διατεθειμένος να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται θετικός. “Η καγκελάριος συναντάται μονάχα με ομότιμους της. Θέλαμε να αποκτήσουμε μια επαφή, μια επικοινωνία φυσιολογική για να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα που δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα. Από εκεί και πέρα εάν στο μέλλον υπάρξει αυτή η δυνατότητα, εγώ δεν θα έχω καμία αντίρρηση”, ξεκαθαρίζει ο κ. Τσίπρας.

Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και την επικείμενη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, “Κατ' αρχάς, δεν συνηθίζω να συναντώ μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνώ. Και δεύτερον, έχω πάντοτε την ελπίδα όταν συνομιλώ με ανθρώπους ότι μπορώ να τους πείσω να αλλάξουν γνώμη”.

Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη γερμανική κυβέρνηση επιβάλλεται να είναι καλές, αφού “μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα”, όπως αναφέρει. “Το τελευταίο που με ενδιαφέρει σε αυτές τις συναντήσεις είναι η εικόνα, ο επικοινωνιακός αντίκτυπος. Με ενδιαφέρει η πραγματική πολιτική ουσία, δηλαδή, να προσπαθήσω να πείσω τον συνομιλητή μου και την γερμανική κυβέρνηση ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να διατηρηθεί η Ευρωζώνη και βεβαίως η Ελλάδα εντός αυτής”, προσθέτει.

Ακόμα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκρίνει σαν σημαντικότερο θέμα των συζητήσεών που θα έχει στο Βερολίνο αυτό της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. “Αν θέλουμε η Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή και αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές, ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι αναγκαίο να συμβούν στην Ελλάδα, πρέπει η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός να κατανοήσει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να υπάρξει δικαιοσύνη”, τονίζει, και εξηγεί: “Εάν δεν πεισθεί ο ελληνικός λαός γι’ αυτό, πιστέψτε με, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές, διότι θέλουν κυρίως συναίνεση. Η πλειοψηφία της κοινωνίας θα πρέπει να πεισθεί ότι είναι αλλαγές που θα φέρουν δικαιοσύνη και θα δημιουργήσουν μια νέα βάση για να ξεκινήσουμε από την αρχή”.