Βενιζέλος και κοινωνική ειρήνη πονοκέφαλος για τον πρωθυπουργό

Ανακούφιση στο κυβερνητικό επιτελείο προκαλεί η αναστροφή του κλίματος μετά την πρόσφατη δημοσκόπηση όπου πλέον εμφανίζεται οπισθοχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και ανάκαμψη της ΝΔ. Σε συνδυασμό με την παγίωση του κλίματος εμπιστοσύνης στο εξωτερικό, και  γι αυτό λένε συνεργάτες του κ Σαμαρά  δεν έγιναν και συναντήσεις του  πρωθυπουργού στην Κύπρο ούτε με την κ. Μέρκελ , ούτε με άλλους ηγέτες εκτός του κ. Κέννυ,  ο κ Σαμαράς  έχει αυτήν την ώρα προτεραιότητα την υλοποίηση των προαπαιτούμενων ώστε έως την Τρίτη να έχουν εκπληρωθεί όλες οι δεσμεύσεις.

Την Τετάρτη συνεδριάζει το ΔΝΤ για να εγκρίνει τις δυο δόσεις  προς την Ελλάδα και η Αθήνα δεν θέλει να υπάρξει ο παραμικρός αστερίσκος. Έτσι,  προωθούνται και σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή της Βουλής για  7 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ώστε να ψηφιστούν άμεσα από τη Βουλή ενώ την Κυριακή αναμένεται να ανακοινωθούν οι αυξήσεις  στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που αποτελούν προαπαιτούμενο. Ο επόμενος κάβος που θέλει να περάσει χωρίς σοβαρές  απώλειες ο πρωθυπουργός είναι η ψηφοφορία για την προανακριτική επιτροπή την προσεχή Πέμπτη.

Αν και βουλευτές της ΝΔ διαβεβαιώνουν πως δεν θα υπερψηφίσουν πρόταση υπέρ του κ. Βενιζέλου η κάλπη όπως λένε πάντα εγκυμονεί κινδύνους. Μετά και τις  εξελίξεις  στην ανάκριση πιστεύουν πως οι βουλευτές της ΝΔ θα στηρίξουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ιδίως αν αναγνωρίσει και κάποιο σφάλμα ο ίδιος και αν ο εισηγητής του κόμματος αποδώσει αμυδρά πολιτικές ευθύνες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει δώσει ο κ. Σαμαράς το πράσινο φως , κάτι που  εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί στις αρχές της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που ανησυχεί ιδιαιτέρως το κυβερνητικό επιτελείο είναι η κοινωνική ειρήνη καθώς θεωρούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο από τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ να δυναμιτίσει την ηρεμία.

Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ομολόγησε όπως λένε ότι δεν υπάρχουν κινητοποιήσεις και γι αυτό υπάρχει καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι το κόμμα αναζητά άλαλους τρόπους για να δημιουργηθεί ένταση. Αλλα στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν πως το πρόβλημα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βαθύς διχασμός του προς τη ριζοσπαστική γραμμή και την μετριοπαθή.

"Πλίνθοι, κέραμοι ατάκτως ειρημένοι"  λένε στη ΝΔ ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κοινοβουλευτική του ομάδα και φέρνουν ως παράδειγμα τον βουλευτή Καστοριάς που δηλώνει αναρχικός και τον γραμματέα της ΚΠΕ που θέλει να κοινωνικοποιηθούν όλες οι ΔΕΚΟ που έχουν πάρει ξένοι  επενδυτές . Πως ο κ. Τσίπρας θα πάει  στο Βερολίνο και θα συναντηθεί με τον κ .Σόϊμπλε και με ποια γραμμή διερωτώνται στελέχη της ΝΔ σημειώνοντας ότι οι ισορροπίες που έχει να κρατήσει δεν θα έχουν διάρκεια και θα αποδυναμώνουν την κυβερνητική του προοπτική .