Πολιτικές ευθύνες Βενιζέλου θα παραδεχθεί η Συγγρού

Εισηγήσεις να αποδώσει η ΝΔ εμμέσως πολιτικές ευθύνες στον Ευάγγελο Βενιζέλο στη συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι έσφαλε και πως έκανε λανθασμένους χειρισμούς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχε στόχο ή παρέλειψε από δόλο να ελέγξει τη λίστα Λαγκάρντ.

"Οφείλουμε να πούμε στην κοινωνία ότι ο Βενιζέλος έκανε λανθασμένους χειρισμούς ως πολιτικός προϊστάμενος  και έχει πολιτική ευθύνη αλλά την ποινική ευθύνη την έχει ο υφιστάμενος του επικεφαλής του ΣΔΟΕ που δεν ήλεγξε, αγνόησε τη λίστα –πιθανότατα από νομική προσκόλληση, ως πρώην δικαστικός- δεν ενημέρωσε την υπηρεσία για τυχόν έλεγχο φοροδιαφυγής, ακόμη και αν ήταν προϊόν υποκλοπής και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί τυπικά και νομικά με αποτέλεσμα να βλάψει το Δημόσιο", είναι το σκεπτικό κορυφαίων στελεχών της ΝΔ.

Στο παρασκήνιο γίνονται και διαβουλεύσεις ώστε ο κ Βενιζέλος να ξεπεράσει την πικρία που του έχει αφήσει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και να δεχθεί και ο ίδιος ότι "κάπου μπορεί να έκανε λάθος" και να μην εμφανίζεται ότι έχει την αυθεντία, που πολλές φορές μεταφράζεται ως αλαζονεία.

Επιπλέον αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε το στικάκι στον κ. Διώτη την ημέρα που αποχωρούσε από το υπουργείο στις 17 Ιουνίου, αποφεύγοντας να πει ο,τιδήποτε όπως έχουν όλοι παραδεχθεί στον κ. Βενιζέλο η θέση και του κ. Διώτη και του κ. Παπακωνσταντίνου επιβαρύνεται.

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει βγει από το κάδρο των ποινικών ευθυνών λόγω της ημερομηνίας που φέρει το στικάκι, αλλά όχι μόνο γι’ αυτό υποστηρίζουν στελέχη της ΝΔ. Ακόμη και πολιτικά, οι χειρισμοί που έχουν γίνει από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ή οι αποπροσανατολιστικές ενέργειες με άλλα στικάκια προγενέστερα ή μεταγενέστερα που μπορεί να εμφανιστούν δεν θα μπορέσουν να αγγίξουν ποινικά τον κ. Βενιζέλο, αφού όπως σημειώνουν στη ΝΔ τον έχει απαλλάξει ο κ Διώτης, λέγοντας ότι ο ίδιος είπε πως δεν υπάρχει αντικείμενο έρευνας για ένα προίόν υποκλοπής.

Η μοναδική περίπτωση να περιοριστούν οι ποινικές ευθύνες μόνο στον κ. Παπακωνσταντίνου είναι να τα φορτώσει όλα πάνω του ο κ. Διώτης, λέγοντας ότι τον παραπλάνησε ή ότι του πρότεινε να ερευνήσει και τον απέτρεψε.

Επίσης όπως σημειώνουν στελέχη της ΝΔ με νομική κατάρτιση η μοναδική περίπτωση να εμπλακεί ο κ. Βενιζέλος είναι να αλλάξει κατάθεση ο κ. Διώτης από εκείνη που είχε κάνει στη Επιτροπή της Βουλής ή να προκύψει από τις πραγματογνωμοσύνες στοιχείο δικής του παρέμβασης στα στικάκια.

Όπως εκτιμούν στελέχη της ΝΔ, με βάση την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην ψηφοφορία της προσεχούς Πέμπτης θα συγκεντρώσει ποσοστό-ρεκόρ 300 ψήφων, εκτός αν κάποιοι, για προσωπικούς λόγους ή για να δημιουργηθούν εντυπώσεις, δεν ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι πλέον δεν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μεγάλες απώλειες και πως αν αποδοθούν και πολιτικές ευθύνες στον κ. Βενιζέλο δεν θα πρόκειται να υπάρξει βουλευτής που θα διακινδυνεύσει με την ψήφο του την πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι θα υπάρξει συσπείρωση ακόμη και διαγραφέντων λόγω της οξύτητας και του πολιτικού "αριβισμού" του ΣΥΡΙΖΑ.