Στο μάτι του κυκλώνα ο “άνθρωπος – κλειδί” για τη λίστα

Πάνω στο πρόσωπο που πιθανότατα διαχειρίστηκε το αρχικό αυθεντικό CD της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται ότι έπεσαν οι εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης.

Όπως προέκυψε από την κατάθεση συνεργάτη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στους οικονομικούς εισαγγελείς, αυτός είναι ο άνθρωπος-κλειδί που είχε στα χέρια του το αυθεντικό CD που απέστειλαν οι γαλλικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνεργάτης του πρώην υπουργού είπε στους οικονομικούς εισαγγελείς ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του ζήτησε να ανοίξει τα αρχεία και να τον ενημερώσει για το συνολικό ποσό των καταθέσεων.

Στη συνέχεια τα εκτύπωσε, τα έβαλε σε ένα φάκελο μαζί με το CD και παρέδωσε τον φάκελο στον πρώην υπουργό.

Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει εάν είχε δει τα ονόματα των συγγενών του πρώην υπουργού και τον είχε ενημερώσει σχετικά με την ύπαρξη τους στη λίστα.

Πάντως όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε παρέδωσε στον πρώην υπουργό το CD και δεν είναι αυτός που έκανε τη μεταφορά σε στικάκι, ούτε αφαίρεσε τα ονόματα.

Οι πολιτικές αναταράξεις συνεχίζονται και ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε από τη Βουλή στη στοχοποίηση του κάνοντας λόγο για "χυδαιότατες κατασκευασμένες σκευωρίες".

Το τοπίο παραμένει θολό καθώς μπορεί να έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές ότι το αρχείο - που είχε στα χέρια του ο Ευ. Βενιζέλος και παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου - αντιγράφτηκε στις αρχές Ιουλίου του 2011, κάτι που στοχοποιεί τον Ιωάννη Διώτη, ωστόσο το "στικάκι" που έχει το περιοδικό "Hot Doc" δημιουργήθηκε πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα στις αρχές Αυγούστου του 2010 και το διήμερο 4-5 του μήνα.

Πάντως ερευνητής του Οικονομικού Εγκλήματος, στον οποίο έδωσε τα στοιχεία για πρώτο έλεγχο ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παντελής και τα οποία του είχαν αποστείλει οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, εντόπισε ανακολουθία στα ευρήματα. Μάλιστα, ο κ. Δ. Γεωργατζής τόνισε στον αντιεισαγγελέα του Α. Πάγου ότι "η ημερομηνία μετεγγραφής μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε ώρα από αυτόν που έχει στην κατοχή του το αρχείο".

Συγκεκριμένα, το αρχείο έχει αποθηκευθεί στο στικάκι στις 13.13, ενώ το αρχείο έχει δημιουργηθεί μισή ώρα αργότερα. Σε πρώτη ανάγνωση σημαίνει ότι κάποιος επιχείρησε να καταστήσει το στικάκι αναξιόπιστο ή και ότι μπορεί να παραποίησε τα στοιχεία.

Από την πλευρά των οικονομικών εισαγγελέων υπάρχουν έντονες αντιστάσεις σχετικά με το αν πρέπει να διαβιβαστεί το επίμαχο στικάκι (USB) με την νοθευμένη λίστα Λαγκάρντ στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονος προβληματισμός στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς για το αν πρέπει ή όχι να διαβιβάσουν στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το επίμαχο στικάκι, καθώς οι προθεσμίες είναι αρκετά ασφυκτικές από την πλευρά της Βουλής. Και αυτό γιατί στις 17.1.2013 θα αποφασίσει αν θα συγκροτηθεί ή όχι προανακριτική επιτροπή για την λίστα Λαγκάρντ.

Σε περίπτωση που συσταθεί προανακριτική επιτροπή πρέπει αμέσως η δικογραφία να διαβιβαστεί από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στη Βουλή. Η τελευταία θα αποφασίσει τόσο για την τύχη των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, όσο και για τους συμμετόχους μη πολιτικά πρόσωπα, εφόσον υπάρξουν. Δηλαδή, εάν θα δικαστούν οι συμμέτοχοι μαζί με τα πολιτικά πρόσωπα στο Ειδικό Δικαστήριο (εφόσον παραπεμφθούν) ή θα δικαστούν ανεξάρτητα από την Ποινική Δικαιοσύνη.

Εάν οι δύο εισαγγελείς διαβιβάσουν το επίμαχο στικάκι στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απαιτούνται περίπου 7 με 8 ημέρες για να γνωμοδοτήσει για την νόθευσή του.

Παράλληλα, όμως υπάρχει η πιθανότητα ένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να ασκήσει ένσταση ότι κατά την επεξεργασία δημιουργήθηκε παρέμβαση στο αποδεικτικό υλικό (στικάκι) που μπορεί να αλλοιώσει την εικόνα του και πιθανά ανεπανόρθωτα. Την ίδια στιγμή όμως απαιτείται χρόνος για να εξεταστεί από τον αρμόδιο δικαστικό σχηματισμό η ένσταση του εμπλεκόμενου προσώπου. Δηλαδή, η Βουλή θα αναμένει την δικογραφία αλλά εκείνη δεν θα μπορεί να διαβιβαστεί, καθώς θα υπάρχει εκκρεμείς ένσταση.

Μάλιστα, έλεγαν δικαστικοί κύκλοι, ότι σε περίπτωση που συσταθεί προανακριτική επιτροπή, αυτή θα έχει όλες τις αρμοδιότητες που έχουν οι εισαγγελικές αρχές, άρα μπορεί εκείνη να στείλει το στικάκι στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ακόμη, προσέθεταν ότι οι τεχνικοί του ΣΔΟΕ έχουν πρόγραμμα που μπορεί να επαναφέρει τα διαγεγραμμένα τρία αρχεία από το στικάκι. Όμως οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς δεν έδωσαν εντολή στο ΣΔΟΕ να προχωρήσουν οι τεχνικοί στην επαναφορά των διαγεγραμμένων αρχείων, καθώς αυτό θα έδινε την δυνατότητα οι εμπλεκόμενοι να καταθέσουν δικονομικά ενστάσεις.