Public Issue: Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά μετά από μήνες, δείχνει το μηνιαίο Βαρόμετρο της Public Issue που παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των πολιτικών κομμάτων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 29% των προτιμήσεων, έναντι 28,5% του ΣΥΡΙΖΑ, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 10%, το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8%, η Δημοκρατική Αριστερά με 7% και το ΚΚΕ με 5,5%, ενώ τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν ένα 4%.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προηγείται στην παράσταση νίκης με 44%, έναντι 39% της Νέας Δημοκρατίας, με τη διαφορά όμως να έχει μειωθεί δραματικά σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφτανε το 60% και η Νέα Δημοκρατία μόλις το 25%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς, που συγκεντρώνει το 48% των προτιμήσεων, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα προτιμά το 24%, με ένα 25% να απαντά “κανένας από τους δύο”.

Εντυπωσιακή πτώση παρουσιάζουν στον πίνακα δημοτικότητας πολιτικών κομμάτων οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που συγκεντρώνουν θετικές γνώμες μόλις σε ποσοστό 31%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό έναν μήνα πριν έφτανε το 43%. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι το μόνο κόμμα που καταγράφει άνοδο στις θετικές γνώμες τον τελευταίο μήνα είναι η Νέα Δημοκρατία, που έχει ανέβει από το 35% στο 38%.

Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, τον Δεκέμβριο το 65% των ερωτηθέντων υποστήριζε ότι δε χρειάζoνται, ενώ τον Ιανουάριο το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 68%. Το ποσοστό αυτών που θεωρεί ότι μάλλον χρειάζονται υποχωρεί από το 31% στο 30%.