Δεν πάει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το στικάκι

Δύσκολο θεωρείται να παραδοθεί το στικάκι με τη νοθευμένη λίστα Λαγκάρντ μέχρι την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου στους εμπειρογνώμονες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τους οικονομικούς εισαγγελείς, προκειμένου να εξακριβωθούν τα “ίχνη” και η “διαδρομή” που ακολούθησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπάρχει έντονος προβληματισμός στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς για το αν πρέπει ή όχι να διαβιβάσουν στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το επίμαχο στικάκι, καθώς οι προθεσμίες είναι αρκετά ασφυκτικές από την πλευρά της Βουλής, η οποία στις 17 Ιανουαρίου θα αποφασίσει αν θα συγκροτηθεί ή όχι προανακριτική επιτροπή για την λίστα Λαγκάρντ.

Σημειώνεται ότι εάν οι δύο εισαγγελείς διαβιβάσουν το επίμαχο στικάκι στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, απαιτούνται περίπου επτά με οκτώ ημέρες για να γνωμοδοτήσει για τη νόθευσή του.

Σε περίπτωση που συσταθεί προανακριτική επιτροπή θα πρέπει αμέσως η δικογραφία να διαβιβαστεί από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στη Βουλή. Η τελευταία θα αποφασίσει τόσο για την τύχη των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, όσο και για τα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα, εφόσον υπάρξουν. Δηλαδή, εάν θα δικαστούν οι συμμέτοχοι μαζί με τα πολιτικά πρόσωπα στο Ειδικό Δικαστήριο (εφόσον παραπεμφθούν) ή θα δικαστούν ανεξάρτητα από την Ποινική Δικαιοσύνη.

Υπάρχει όμως η πιθανότητα ένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να ασκήσει ένσταση, υποστηρίζοντας ότι κατά την επεξεργασία δημιουργήθηκε παρέμβαση στο αποδεικτικό υλικό (στικάκι) που μπορεί να αλλοιώσει την εικόνα του και πιθανά ανεπανόρθωτα. Την ίδια στιγμή όμως απαιτείται χρόνος για να εξεταστεί από τον αρμόδιο δικαστικό σχηματισμό η ένσταση του εμπλεκόμενου προσώπου. Έτσι, η Βουλή θα αναμένει την δικογραφία, όμως εκείνη δεν θα μπορεί να διαβιβαστεί, καθώς θα υπάρχει εκκρεμής ένσταση.

Μάλιστα, δικαστικοί κύκλοι ανέφεραν σήμερα ότι σε περίπτωση που συσταθεί προανακριτική επιτροπή, αυτή θα έχει όλες τις αρμοδιότητες που έχουν οι εισαγγελικές αρχές, άρα μπορεί εκείνη να στείλει το στικάκι στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ακόμη, προσέθεταν ότι οι τεχνικοί του ΣΔΟΕ έχουν πρόγραμμα που μπορεί να επαναφέρει τα διαγεγραμμένα τρία αρχεία από το στικάκι. Ωστόσο, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς δεν έδωσαν εντολή στο ΣΔΟΕ να προχωρήσουν οι τεχνικοί στην επαναφορά των αρχείων, καθώς αυτό θα έδινε την δυνατότητα στους εμπλεκομένους να καταθέσουν δικονομικά ενστάσεις.