Στον Πεπόνη απολογήθηκαν τα ξαδέλφια Παπακωνσταντίνου

Ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων βρέθηκαν σήμερα τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων υπάρχουν στην αυθεντική "λίστα Λαγκάρντ", ως ύποπτοι για τη διάπραξη κακουργηματικών αδικημάτων.

Τα τρία αυτά πρόσωπα κλήθηκαν να διευκρινίσουν αν τα χρηματικά ποσά που εμφανίζονται να διαθέτουν βάσει του ηλεκτρονικού αρχείου που παρέδωσαν το 2010 οι γαλλικές αρχές είναι αφ'ενός νομίμως αποκτηθέντα, και αφ'ετέρου φορολογημένα. Κλήθηκαν, ακόμα, να αποσαφηνίσουν αν έχουν κάποια ανάμειξη με την αφαίρεση των ονομάτων τους από το πρωτότυπο υλικό και την αλλοίωση της λίστας.

Και τα τρία πρόσωπα παρέδωσαν στους εισαγγελείς υπομνήματα με τις θέσεις τους, όπου σύμφωνα με τον συνήγορό τους, Γιώργο Στεφανάκη, έδωσαν απαντήσεις "για την έλλειψη οποιασδήποτε σχέσης με τη νόθευση της λίστας". "Δεν μας αφορά καθόλου το ζήτημα. Βεβαίως και δικαιολογούνται τα χρήματα", τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, ο λογαριασμός στο όνομα του συζύγου της έτερης εξαδέρφης του υπουργού, Ανδρέα Ρωσσώνη, άνοιξε επτά ή οκτώ χρόνια πριν το 2005, είχε χρήματα και υπήρχαν κινήσεις και έκλεισε το 2005, οπότε και τα κεφάλαια επαναπατρίσθηκαν.

Η εξαδέρφη του πρώην υπουργού, Ελένη Παπακωνσταντίνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με "το πολιτικό παιχνίδι, που παίζεται γύρω από αυτή την υπόθεση" και ότι ενημερώθηκε για την απαλοιφή των ονομάτων τους από τη λίστα, από τον εξάδερφό της στις 28 Δεκεμβρίου. Τόνισε πως οι καταθέσεις ήταν απολύτως δικαιολογημένες από τα εισοδήματά τους.

Οι κλήσεις σε ανωμοτί καταθέσεις, που έλαβαν από τους εισαγγελείς η εξαδέλφη του πρώην υπουργού Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης και ο σύζυγος της αδελφής της Ανδρέας Ρωσσώνης, αφορούσαν τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε νόθευση δημοσίου εγγράφου, σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 "περί καταχραστών του δημοσίου" ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου, επίσης σε συνδυασμό με τον ν. 1608/50, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα, φοροδιαφυγής που υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ, που συνίσταται σε παραβάσεις των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος, και ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ΣΔΟΕ για το λογαριασμό των 1,222 εκατ. δολαρίων με δικαιούχους τους τρεις συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου και δεν υπάρχει σχετικό πόρισμα.

Επίσης σήμερα καλούνται για την ίδια υπόθεση σε πρόσθετες εξηγήσεις οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης, ενώ οι οικονομικοί εισαγγελείς απέστειλαν νέες κλήσεις σε συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.