Το παρασκήνιο της συνάντησης Μέρκελ – Σαμαρά

Αυτή τη φορά η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο δεν είχε τους ενθαρρυντικούς συμβολισμούς της πρώτης επίσκεψης, γράφει η Deutsche Welle τονίζοντας ότι η Α. Μέρκελ ενδιαφέρθηκε για την εισπρακτική ικανότητα του κράτους στην Ελλάδα.

Ο τόνος ήταν και αυτή τη φορά φιλικός, ωστόσο έλειψαν τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. “Δεν υπήρχε λόγος για κάτι τέτοιο. Tώρα αξιολογούμε αποτελέσματα και παρακολουθούμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων”, είπε στέλεχος της καγκελαρίας σχολιάζοντας την υποδοχή του κ. Σαμαρά από την Άγκελα Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση, η καγκελάριος ήθελε να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και άκουσε με ενδιαφέρον την ανάλυση των πραγμάτων από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα κυβερνητικά επιτεύγματα στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, στο οποίο δίνει ιδιαίτερη σημασία το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε η καγκελάριος για την ανάγκη βελτίωσης της εισπρακτικής δεινότητας του κράτους και την πάταξης της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο των γερμανικών πιέσεων τους τελευταίους μήνες. Το ίδιο έντονο είναι το ενδιαφέρον του Βερολίνου για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

Η ελληνική πλευρά ήθελε να συντηρήσει το κλίμα εμπιστοσύνης που είχε αρχίσει να εδραιώνεται τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις με τη Γερμανία και μάλλον το κατάφερε. “Αυτό το καλό κλίμα είναι προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προσέλκυση επενδύσεων που ήταν ο βασικό στόχος του „ελληνικού διημέρου“ στο Βερολίνο”, επισήμανε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά, θα φανεί το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι στο Οικονομικό Φόρουμ της Die Welt έδωσε το "παρών" η αφρόκρεμα του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας. Περίπου 60 εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων συμμετείχαν στο φόρουμ, μεταξύ αυτών οι επικεφαλής της Lufthansa, των Γερμανικών Ταχυδρομείων, των Γερμανικών Σιδηροδρόμων, της Siemens, της BASF, της E.ON και άλλοι. Με πολλούς από αυτούς συνομίλησε η ελληνική αντιπροσωπεία, παρουσιάζοντας τα συγκριτικά επενδυτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ενόψει των επικείμενων αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες, ο Αντώνης Σαμαράς, αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του και στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα και το οποίο –όπως είπε- θα προσφέρει το σταθερό φορολογικό περιβάλλον που απαιτούν οι ξένοι επενδυτές.
Τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες φέρεται να εξήρε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με συμμετέχοντα στο κεκλεισμένων των θυρών φόρουμ της Die Welt ο κ. Σόιμπλε έδωσε έμφαση στη μείωση του κόστους των μισθωτών υπηρεσιών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι .όλα τα μηνύματα από την Αθήνα, συνηγορούν υπέρ προόδου στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.