Α. Σαμαράς: Το ποτήρι είναι μισογεμάτο

"Η Αθήνα προχωρά με τις μεταρρυθμίσεις. Φέρνω μήνυμα αισιοδοξίας. Το ποτήρι είναι μισογεμάτο" δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς λίγο πριν τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και συμπλήρωσε: "Η Ευρώπη βοηθά".

Στα media της χώρας σημειώνουν ότι δεν είναι συνάντηση ρουτίνας, αλά υπάρχουν θέματα ουσίας.
"Δεν πρόκειται για μια συνάντηση ρουτίνας και μια χαλαρή συζήτηση, αλλά θα τεθούν στο τραπέζι οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους", αναφέρει το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Η γερμανική πλευρά δίνει, ως γνωστόν, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Το Βερολίνο επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για τις αναπτυξιακές προσπάθειες της Αθήνας, η οποία καίγεται για την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων, αναφέρουν γερμανοί αναλυτές. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά λαμβάνει χώρα σε κλίμα εμπιστοσύνης και υπογραμμίζουν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει καταφέρει να πείσει τη γερμανική κυβέρνηση ότι καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την εφαρμογή των υπεσχημένων.