Όταν η λίστα Λαγκάρντ προκαλεί “πόλεμο” με την εγχώρια διαπλοκή

Όταν την προηγούμενη Τετάρτη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέληγε στην απόφασή της ότι η προκαταρκτική αναζητά ποινικές και μόνο ευθύνες και ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στην πρόταση του κόμματος ο Γ. Παπανδρέου και ενδεχομένως ο Γ. Στουρνάρας, ο Α. Τσίπρας υπόσχονταν στα στελέχη που είχαν διαφορετική άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες προκειμένου να αναδείξει το θέμα στην πραγματική του διάσταση.

Την επόμενη μέρα το news.gr έγραφε ότι τα στελέχη του ρεύματος συμφώνησαν, με βαριά καρδιά, με τον Πρόεδρο, του διευκρίνισαν όμως ότι για αυτούς και για τον κόσμο της Αριστεράς πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται η εγχώρια διαπλοκή κι όχι μόνο ένα ή και περισσότερα πρόσωπα κι ο ΣΥΡΙΖΑ "έχει χρέος και συμφέρον να συγκρουστεί μαζί της".

Με τη λήξη της συνεδρίασης αργά το απόγευμα της Τετάρτης η απόφαση είχε παρθεί: "σύγκρουση μέχρις εσχάτων με την εγχώρια διαπλοκή". Πρώτο βήμα η επίθεση στο "Mega", οι ονομαστικές αναφορές σε επιχειρηματία και βασικό του μέτοχο, οι αιχμές ότι το όνομά του βρίσκεται στη λίστα και τα υπονοούμενα για το δάνειο. Η επίθεση ήταν τόσο σφοδρή που εξέπληξε και τα στελέχη του καναλιού. Και έπεται συνέχεια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο κάδρο της Κουμουνδούρου είναι ο τρόπος που έφτασε στη χώρα μας η λίστα και την πρώτη και τη δεύτερη φορά. Ο διπλωμάτης που την έφερε και η μετέπειτα εργασιακή του ενασχόληση. Οι δυνατότητες που έχει η τεχνολογία να ανακαλύψει πότε και ποιοι επενέβησαν στη λίστα. Επίσης το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και η διαπλοκή του με τον επιχειρηματικό κόσμο και πολλά άλλα.

Το μήνυμα είναι διττό και σαφές: πρώτον "κανείς στο απυρόβλητο" και δεύτερον "σύγκρουση μέχρις εσχάτων". Το κέρδος, λένε οι συνεργάτες του Α. Τσίπρα πολλαπλό: η κοινωνία που είναι στριμωγμένη στα κάγκελα επιζητά την κάθαρση και επικροτεί όποιων συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε εσωκομματικό επίπεδο η σκλήρυνση της στάσης του κόμματος κι ο ανοιχτός "πόλεμος" με την εγχώρια διαπλοκή λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στην κεντρική επιλογή της άσκησης μιας υπεύθυνης, σοβαρής και μετρημένης αντιπολίτευσης.