Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ

Αν προσπαθήσει κανείς να αναζητήσει τις αναφορές στην Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ μετά την εκταμίευση της δόσης θα δει ότι είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Εδώ και ένα μήνα σχεδόν δεν υπάρχουν δηλώσεις για την Ελλάδα είτε Ευρωπαίων αξιωματούχων, είτε Γερμανών. Όσες αναφορές γίνονται είναι θετικές και έτσι πέρασε στα... ψιλά και μία δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε την Παρασκευή ότι η “Ελλάδα πάει καλά”.

Στο παρελθόν η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, την Τρίτη ,θα ήταν πρώτη είδηση επί ημέρες ενώ τώρα δεν αποτελεί ούτε σχεδόν είδηση ή μάλλον θεωρείται είδηση ρουτίνας. Οι Γερμανοί έχουν πειστεί, όπως φαίνεται και διαρρέεται, ότι ο πρωθυπουργός είναι ο άνθρωπος που θα κάνει τη δουλειά, δηλαδή πως είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις και να βγάλει μια ώρα αρχύτερα τη χώρα από την βαθιά κρίση. Προφανώς όλα αυτά απαιτούν συνέχιση των θυσιών και σκληρή πολιτική αλλά αν αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη , το Βερολίνο μπορεί να γίνει ο καλύτερος και ισχυρότερος σύμμαχος που θα δώσει διεξόδους στην χώρα και την κυβέρνηση. Αν και θεωρείται αυτονόητο στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι οι Γερμανοί έχουν να κερδίσουν οικονομικά από τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας ενώ η Μέρκελ θα μπορεί να ισχυριστεί στις γερμανικές εκλογές ότι με τη συνεπή, σκληρή γραμμή της “έκανε το μαύρο πρόβατο, αρνάκι” και έσωσε τόσο τη γερμανική όσο και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο Α. Σαμαράς θα προσφέρει στη Μέρκελ το κατάλληλο περιβάλλον πολιτικά και οικονομικά αλλά θα ζητήσει ανοικτά να αποδειχθεί στην πράξη η εμπιστοσύνη της Γερμανίας άμεσα με νέες επενδύσεις και στήριξη των ελληνικών εξαγωγών. “Ελάτε να κάνετε δουλειές , είμαστε αξιόπιστοι, τώρα είναι η ευκαιρία , όσοι διστάσουν θα χάσουν το τρένο” θα πει ο πρωθυπουργός.

Ορισμένοι , στο επιτελείο του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι υπάρχουν στα σκαριά 2-3 συμφωνίες που μπορεί να επισημοποιηθούν και να ανακοινωθούν αλλά, πιο στενοί συνεργάτες του δεν επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν λέγοντας ότι ορισμένα θέματα, αν υπάρχουν, τα γνωρίζει μόνον ο κ Σαμαράς. Οι Γερμανοί έχουν ενδιαφέρον για τουρισμό , τουριστική κατοικία, ενέργεια, μεταφορές και βιομηχανική ανάπτυξη καθώς και εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής αλλά και της δημόσιας διοίκησης.

Πέραν αυτών, ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει με την κ. Μέρκελ την πολιτική κατάσταση και την πορεία της οικονομίας και εμμέσως με δεδομένα και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα υπογραμμίσει την ανάγκη να χαλαρώσει η ασφυκτική πίεση προκειμένου να μπορέσει να σταθεί πολιτικά η κυβέρνηση , να δώσει ενισχύσεις σε αδύναμους από την πάταξη της φοροδιαφυγής και να καταφθάσουν χωρίς αστερίσκους οι δόσεις ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην οικονομία.

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι η κ. Μέρκελ ακόμη έχει δυσπιστία στην ελληνική γραφειοκρατία και επιθυμεί αποτελέσματα στη φοροδιαφυγή , την μείωση δαπανών και υπαλλήλων στο Δημόσιο και στον εκσυγχρονισμό και τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις επενδύσεις και έχει προετοιμάσει αν χρειαστεί να παρουσιάσει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και στην αγορά και στο Δημόσιο. Παρά το γεγονός ότι δεν θα είναι επίσημη συνάντηση, η συζήτηση θα είναι ουσιαστική και κρίσιμη.