Εξεταστική για την Υγεία: Υπερψηφίστηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Εκτός "κάδρου" μένει η περίοδος από το 2015 και μετά

Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία της περιόδου 1997-2014, ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, αποδεχόμενη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και απορρίπτοντας αυτήν της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έβαζε στο “κάδρο” και την περίοδο από το 2015 και μετά.

Η συζήτηση επί των δύο προτάσεων διήρκεσε πάνω από δέκα ώρες, ενώ με την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας, με βάση το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής και, για την οικονομία του χρόνου, πρότεινε προς το Σώμα να γίνει ταυτόχρονη ψηφοφορία και επί των δύο προτάσεων με μια εκφώνηση καταλόγου.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, η πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων της Ολομέλειας, με 187 ψήφους υπέρ και 79 κατά, ενώ η πρόταση της ΝΔ, να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, κατά τα έτη 1996 μέχρι σήμερα, δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, καθώς ψηφίστηκε από 107 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 151, και 21 βουλευτές ψήφισαν "παρών".

Στην ονομαστική ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «όχι» στην πρόταση της ΝΔ.

Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «όχι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «ναι» στην πρόταση της ΝΔ.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία δεν τέθηκε σε ψηφοφορία επειδή δεν είχε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών και η στάση τους λογίζεται «παρών» και στις δύο προτάσεις.

Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.

Το ΚΚΕ ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.

Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «παρών» και στις δύο προτάσεις.

Το Ποτάμι ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.

Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος, εισηγήθηκε η Επιτροπή να απαρτίζεται από 23 μέλη και να ολοκληρώσει τις εργασίες μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών της. Τα κόμματα έχουν προθεσμία μέχρι την 21η Απριλίου ώστε να παραδώσουν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στην Εξεταστική Επιτροπή.

Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Για “βέρτιγκο” στο οποίο βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για θέματα Υγείας, επικεντρώνοντας την κριτική του στην αξιωματική αντιπολίτευση.

“Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν τον τζογαδόρο που έχει πάει στο καζίνο έχει χάσει, ξαναπάει, ξαναχάνει. και τρίτη φορά ξανά όλα στο μαύρο, αλλά έρχεται κόκκινο και ξαναχάνει. Όταν επιμένει κανείς να βάλει όλα του τα λεφτά στην καταστροφή αισθάνεται μια αμηχανία. Αυτή διακρίνει την αντιπολίτευση τις τελευταίες μέρες”, σχολίασε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για “αντιφάσεις” της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης, απαριθμώντας τις επιτυχίες της: “Αναλάβαμε την ανεργία στο 27% και την πήγαμε στο 23%. Ολοκληρώσαμε έργα και τα παραδίδουμε στο λαό. Καταφέραμε να ανοίξουμε τα σχολεία στην ώρα τους. Καταφέραμε να δώσουμε πρόσβαση στους ανασφάλιστους στα δημόσια νοσοκομεία”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας: "Ναι, πράγματι κύριοι της αντιπολίτευσης, είμαστε ανίκανοι, ξέρετε σε τι; Είμαστε ανίκανοι στις μίζες, στη ρεμούλα, στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στη διαφθορά, στις κομπίνες. Σε αυτά αποδειχθήκαμε ανίκανοι γιατί ικανοί σαν και εσάς σε αυτά δεν θα υπάρξουν ποτέ, ποτέ σε αυτόν τον τόπο".

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ο ελληνικός λαός θα κρίνει ποιοι είναι αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και ποιοι είναι αυτοί που την πήραν κατεστραμμένη και την έβγαλαν από την κρίση και τα Μνημόνια, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε ότι στα δυο χρόνια που απομένουν μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση θα καταφέρει να ξεσκεπάσει τα πεπραγμένα των κομμάτων που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας πως δεν αφορά την κυβέρνησή του το αν έχουν παραγραφεί ή όχι οι ποινικές ευθύνες, καθώς η δική της υποχρέωση είναι να ρίξει φως.

"Ζητάτε να μην κλείσει η αξιολόγηση, να χρεοκοπήσει η χώρα, να γίνει ότι είναι να γίνει αρκεί να φύγουμε εμείς από εδώ. Γιατί φοβάστε ένα πράγμα: Ότι όσο μένουμε, τόσο θα μας δίνεται η δυνατότητα να ξεσκεπάζουμε τα πεπραγμένα σας. Και ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα να κρίνει. Δύο χρόνια που είναι μπροστά μας είναι αρκετά και θα καταφέρουμε να τα ξεσκεπάσουμε. Και ο ελληνικός λαός θα κρίνει στο τέλος της τετραετίας ποιοι είναι αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και ποιοι είναι αυτοί που την πήραν κατεστραμμένη και την έβγαλαν από την κρίση και τα Μνημόνια", υπογράμμισε.

Μητσοτάκης: Βατερλό η συμφωνία της Μάλτας

Νωρίτερα, στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση για τη συμφωνία του Eurogroup, λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση συνιστά άτακτη υποχώρηση, αυτογελοιοποίηση και παράδοση της κυβέρνησης στους δανειστές.

«Εκτός όμως από άτακτη υποχώρηση, συνιστά το βατερλό μίας θλιβερής διακυβέρνησης και απόδειξη ότι το παρελθόν εκδικείται» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει τη διαπραγμάτευση σαν θρίαμβο ενώ κάποιοι μίλησαν για τέλος της λιτότητας».

Ακολούθως έκανε τρεις επισημάνσεις:

-τα μέτρα είναι οδυνηρά για όλους τους Έλληνες και περισσότερο για τους ασθενέστερους και παραβιάζουν κάθε κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης

-η καθυστέρηση έχει κόστος για την οικονομία και την κοινωνία

-η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για τα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της χωρίς κάτι χειροπιαστό στο χρέος.

Είπε ακόμη ότι η πολιτική της κυβέρνησης είχε κόστος 12 δισ για την Οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «σας ενδιαφέρει να μείνετε στην εξουσία με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο και με κάθε κόστος» και επανέφερε το αίτημα για εκλογές. «Το αίτημα για εκλογές δεν συνδέεται με την αξιολόγηση. Και να κλείσει η αξιολόγηση, που είναι και το πιθανότερο, η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ προσέθεσε μάλιστα: «Αν η συνέπεια δεν ήταν άγνωστη για τον κ. Τσίπρα, θα είχε ήδη οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές».

Κουτσούμπας: Έχετε γίνει πιο ευρωλάγνοι κι από τους ευρωλάγνους

Τα όσα ακούστηκαν από την κυβέρνηση για τη συμφωνία της Μάλτας «προκαλούν την νοημοσύνη του ελληνικού λαού», ο οποίος «έχει γονατίσει εδώ και 8 χρόνια -μπαίνουμε στον ένατο- από την κρίση, τα μέτρα, τα μνημόνια σας, και τώρα έρχεται αντιμέτωπος με ένα αβάσταχτο πακέτο, με μείωση του αφορολόγητου, με περικοπές στις συντάξεις, με επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, που ουσιαστικά αφορούν ένα νέο πρόγραμμα, ανεξάρτητα αν θα ονομαστεί μνημόνιο ή κάπως αλλιώς», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του.

Είπε ότι «το παραμύθι των αντίμετρων δεν πείθει ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε καν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» και επισήμανε ότι όσον αφορά τα λαϊκά στρώματα «τα λεγόμενα αντίμετρα το πολύ- πολύ να οδηγήσουν σε μια νέα αφαίμαξη μισθωτών κι αυτοαπασχολουμένων, προκειμένου να δοθούν κάποια ψίχουλα στην πιο ακραία φτώχεια, που θα αυξηθεί» εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς «η μείωση του αφορολόγητου, η περικοπή των συντάξεων θα πλήξει και τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι «έχετε γίνει πιο ευρωλάγνοι κι από τους πιο ευρωλάγνους» και ότι προσφέρει κάλυψη στην ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ στην Συρία.

Είπε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στο σύστημα διότι με την ταμπέλα της δήθεν προόδου πέτυχε να περάσει σκληρά μέτρα και κυρίως «αντιλήψεις και ιδέες βαθιά αντιδραστικές, και μέσα σε κόσμο που σας ακολουθούσε αντιλήψεις κατάφωρα εχθρικές για τον λαό».

«Και εδώ βρίσκεται και η δύσκολη θέση της ΝΔ. Γιατί πρέπει να αντιπολιτευτεί μια κυβέρνηση που αποδείχτηκε πιο ικανή να περνάει πολιτικές, για τις οποίες η ΝΔ θεωρεί ότι έχει το "know how"» προσέθεσε.

Ως προς την Εξεταστική για την Υγεία είπε ότι τόσο το χρονικό διάστημα της έρευνας και κυρίως η θεματολογία προσφέρεται για μια βολική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού συσκοτίζεται, μεταξύ άλλων, και η άθλια κατάσταση του συστήματος Υγείας. σε σχέση με τις πραγματικές και αυξημένες λαϊκές ανάγκες. 

Γεννηματά: Άμεμπτοι α λα καρτ δεν υπάρχουν

Η Φώφη Γεννηματά κλιμάκωσε την κριτική της κατά της κυβέρνησης από το βήμα της Βουλής και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση τόσο για τη πρόσφατη συμφωνία στη Μάλτα για την αξιολόγηση όσο και για την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με την περίοδο διερεύνησης της ευθυνών για τη σπατάλη στο χώρο της Υγείας.

« Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση και απαιτεί να συμπεριληφθεί και η περίοδος των δύο τελευταίων ετών», είπε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αυτοεξαιρείται. «'Αμεμπτοι αλ καρτ δεν υπάρχουν. Προκαλώ τον κ. Τσίπρα να δεχθεί την πρότασή μας να διερευνηθεί και η δική σας περίοδος. Η διαφάνεια δεν είναι αλά καρτ και με ημερομηνία λήξης», πρόσθεσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Επιπλέον άφησε αιχμές ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ελεγχθεί η περίοδος της κυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009, όταν αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη κατά 136%. «Γιατί αρνείστε; Τι δεσμεύσεις έχετε αναλάβει για τη περίοδο 2004-2009;» διερωτήθηκε και υπερασπίστηκε ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών το ΕΣΥ που έγινε, όπως είπε, από το ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι η πρόταση για Εξεταστική της κυβέρνησης αποσκοπεί στο να στρέψει το ενδιαφέρον από τη δυσμενή συμφωνία που έκανε στη Μάλτα ενώ φοβάται τον έλεγχο για τα δικά πεπραγμένα. Επίσης έκανε λόγο για συνθηκολόγηση ηττημένου και παράδοση άνευ όρων. «Δεν έχετε νομιμοποίηση να δεσμεύσετε τη χώρα στο δίλημμα «grexit ή διαρκής λιτότητα», επανέλαβε η κ. Γεννηματά υπογραμμίζοντας ότι «η συνέχιση της παραμονής της κυβέρνησης μόνο αδιέξοδο θα φέρει στη χώρα. Πρέπει να φύγει το συντομότερο». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι ανέθεσε το ελληνικό πρόγραμμα στο ΔΝΤ.

Θεοδωράκης: Τροχονόμος των συμφερόντων το πολιτικό σύστημα

Υπέρ του να διερευνηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή χωρίς χρονικούς περιορισμούς οι σπατάλες στο χώρο της Υγείας τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, υπογραμμίζοντας πως η Επιτροπή δεν θα πρέπει να γίνει αρένα επικοινωνιακής και κομματικής αντιπαράθεσης.

Ο κ. Θεοδωράκης προσέθεσε ότι το πολιτικό σύστημα ούτε ήθελε ούτε θέλει να κάνει τομές στην Υγεία, και έκανε λόγο για τροχονόμο των συμφερόντων. «Πλην λίγων, όπως ο Παρασκευάς Αυγερινός, που πήγαν να κάνουν κάτι, που πνίγηκαν στον ανταγωνισμό των κομματικών συμφερόντων», ανέφερε και υποστήριξε ότι «όλοι μιλούν για τον φόνο αλλά κανένας για τον δολοφόνο».

Για το "Ερρίκος Ντυνάν", ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «έπρεπε να είχαν γίνει όλα αντιληπτά, αλλά τα κάλυπτε η δωρεάν νοσηλεία πολιτικών και δημοσιογράφων», ενώ για το ΚΕΕΛΠΝΟ επισήμανε ότι οι διοικήσεις του διαχειρίστηκαν εκατομμύρια χωρίς κανένα έλεγχο. Επίσης επισήμανε τη διαχρονική σπατάλη, κάνοντας λόγο για «μαύρη τρύπα» στη φαρμακευτική δαπάνη. «Τα λεφτά είναι πολλά και πολλοί οι εμπλεκόμενοι», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Λεβέντης: Να το ερευνήσουμε αληθινά, όχι να κάνουμε πανηγύρι

Την χρονική επέκταση της έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής στο χώρο της υγείας, που θα συμπεριλαμβάνει και την περίοδο της σημερινής κυβέρνησης, έθεσε ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσει το κόμμα του την πρόταση ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. 

«Φαίνεται ότι η Βουλή έλυσε όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και για αυτό αρχίζει τις Εξεταστικές και να κυνηγάει μάγισσες. Πρέπει αν το θέλετε να ερευνήσουμε αληθινά το θέμα και όχι να κάνουμε απλά ένα πανηγύρι. Στο χέρι μας είναι αυτό, με την προϋπόθεση να είναι σοβαρή η πρόταση» είπε ο κ. Λεβέντης τονίζοντας ότι «σίγουρα στο χώρο της υγείας γινόταν πάρτι» και ότι «η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων βοήθησαν στο να ανδρωθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι με όσες εξεταστικές ή προανακριτικές έγιναν στο παρελθόν δαπανήθηκαν ώρες άσκοπα, ενώ επανέφερε την πρόταση του να ελέγχονται από εισαγγελέα οι μεγάλες προμήθειες, αν θέλει όπως είπε, η κυβέρνηση να πατάξει τη διαφθορά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. «Λέει ο κ. Τσίπρας ότι έχει κλείσει η διαπραγμάτευση αλλά αν δεν ρυθμίσουν το χρέος δεν την υπογράφουμε. Βγαίνει η κ. Λαγκάρντ και λέει πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά το χρέος. Τι θα κάνετε; Ο κ. Σουλτς ζητά μεταρρυθμίσεις, η κ. Μέρκελ λέει θα βοηθήσουμε, στα λόγια όμως», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι είναι αφελής ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα αν θεωρεί ότι θα μας κάνουν χάρη», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Το χρέος της Ελλάδας είναι να κάνει μεταρρυθμίσεις και μετά να αξιώνει ρυθμίσεις. Πλανάται ο κ. Τσίπρας αν θεωρεί ότι θα καταφέρει να ικετεύσει για δόσεις προγράμματα και λεφτά χωρίς να τις κάνει».

Τέλος, ο κ. Λεβέντης, επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα ότι δεν εφάρμοσαν τόσα χρόνια αυτά που προτείνουν σήμερα. Ακόμα, μίλησε για δυσκολία που είχε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθούν, γιατί, όπως είπε, προσωπικά πιστεύει στην συναίνεση αντίθετα από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που θέλει την εξουσία.