Τσίπρας: Τα ελλείμματα του Νότου είναι τα πλεονάσματα του Βορρά

"Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας", υπογραμμίζει ο Φρανσουά Ολάντ

Σαφές μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να υπάρξει ουσιαστική λύση για το χρέος, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με τις δηλώσεις του κατά την ολοκλήρωση της τρίτης Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, στη Μαδρίτη.

Ανέφερε ότι οι σημερινές συνομιλίες αποτυπώνουν την κοινή βούληση που αποτυπώθηκε και στη Διακήρυξη της Μαδρίτης πρώτα απ' όλα για την οικοδόμηση μιας αναπτυξιακής και κοινωνικής Ευρώπης, με έναν ουσιαστικό ευρωπαϊκό κοινωνικό πυλώνα». Δηλαδή, εξήγησε, την αναγκαιότητα η Ευρώπη να καταφέρει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. «Και για να την ξεπεράσει πρέπει να ξεπεράσει τις εγγενείς ανισότητες στο εσωτερικό της», υπογράμμισε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε όσον αφορά στους κανόνες, τις διακηρύξεις και τις συνθήκες ότι πρώτον χρειάζεται η απαραίτητη ευελιξία και δεύτερον αυτούς τους κανόνες να τους τηρούν όλοι, επισημαίνοντας την ανισότητα μεταξύ του Νότου και του Βορρά της Ευρώπης. «Όταν ειδικά μιλάμε για την Ευρωζώνη που είναι ένα κλειστό οικονομικό κύκλωμα, τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων. Έτσι τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού Νότου στο σύνολό του είναι τα υπερβολικά πλεονάσματα -έξω και πέρα από όσα ορίζουν οι συνθήκες, οι συμφωνίες που έχουμε συνυπογράψει-, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά». «Αυτή η αντίφαση θα πρέπει να επιλυθεί», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα εξαιρετικά σημαντικές επιδόσεις στην οικονομία», καθώς «έχουμε καταφέρει ήδη από το 2016 να πιάσουμε τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, που είναι 3,5%». «Τώρα λοιπόν», σημείωσε, «ήρθε η ώρα να υπάρξει και μια ουσιαστική λύση και για το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας που θα δώσει την προοπτική υπέρβασης της κρίσης, εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και που θα σηματοδοτήσει την έξοδο της Ευρωζώνης συνολικά». «Νομίζω», πρόσθεσε, «ότι όλοι μας συμφωνούμε ότι θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα, τα επόμενα βήματα που θα αφορούν τόσο σε ένα λογικό πλαίσιο για το μεσοπρόθεσμο διάστημα των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο όμως και στα μεσοπρόθεσμα εκείνα απαραίτητα μέτρα για την απομείωση του χρέους». Ευχαρίστησε τους έξι συναδέλφους του για την διαρκή στήριξη και αλληλεγγύη στην προσπάθεια της Ελλάδας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Αποτιμώντας ουσιαστικά την πρωτοβουλία της Συνόδου των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «αυτή η πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρυσι τον Σεπτέμβρη, καθιερώνεται και καθίσταται ολοένα και πιο απαραίτητη, σημαντική για την πορεία του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, όσο σημαντική είναι και η παρουσία του Νότου στην Ευρώπη και την ευρωπαϊκή προοπτική». Τόνισε ότι «η πρωτοβουλία έχει ήδη συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών και προχωρά αποφασιστικά ώστε να συμβάλλει και στο μέλλον της Ευρώπης», δυναμική, όπως είπε, που αντανακλάται στην πορεία των διακηρύξεων της Συνόδου. Σημείωσε ότι «συζητάμε όμως όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης αλλά συζητάμε και για το παρόν της Ευρώπης, το πώς ο Νότος της Ευρώπης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεγάλων προκλήσεων που αφορούν την Ευρώπη, θα μπορέσει να παίξει καθοριστικό ρόλο επηρεάζοντας τους συσχετισμούς και παρεμβαίνοντας για την απαραίτητη αλλαγή κατεύθυνσης». «Είμαστε όλοι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και ενεργά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που διατηρούμε την πίστη μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μακριά από λογικές εθνικού απομονωτισμού», σημείωσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «τελειώνοντας την β' αξιολόγηση και άρα δίνοντας το σήμα ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση και η Ευρωζώνη το ίδιο, ανοίγει η δυνατότητα να θέσουμε επί τάπητος οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου συνολικά στην ΕΕ μια σειρά από αιτήματα που θα βαθύνουν τόσο την οικονομική σύγκλιση όσο και την κοινωνική συνοχή».

Το αίτημα, είπε, για την ανάγκη να μπορέσουμε να περιορίσουμε τους κινδύνους μέσα στην Ευρωζώνη και την αποσταθεροποίηση, κι αυτό σημαίνει την αμοιβαιοποίηση του κινδύνου, αυτό σημαίνει τη δυνατότητα και την προοπτική ενδεχομένως ενός ευρωπαϊκού ομολόγου, την προοπτική μιας κοινής τραπεζικής ένωσης με κοινούς κανόνες και με εγγυήσεις καταθέσεων, σημαίνει έναν ισχυρό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σημαίνει ουσιαστικά προγράμματα για την ενίσχυση των επενδύσεων που θα δημιουργήσουν προοπτική ενίσχυσης και της απασχόλησης και άρα καταπολέμησης της ανεργίας.

Προανήγγειλε ότι όλα αυτά θα μπορέσουν να τα θέσουν στο τραπέζι και αποφασίστηκε να συζητηθούν στην επόμενο Σύνοδο, της Κύπρου, που θα γίνει, όπως είπε, αμέσως μετά το πέρας δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ανέφερε ότι συζητήθηκαν και τα θέματα του Brexit και το θέμα του Κυπριακού και της σταθερής στήριξης των προσπαθειών του Νίκου Αναστασιάδη για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Επιπλέον, κουβέντιασαν, όπως πρόσθεσε, για την ανάγκη μιας αποτελεσματικότερης ανθρώπινης μεταναστευτικής πολιτικής που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και την αλληλεγγύη. 

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ως χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, που τις περισσότερες τις βρέχει η Μεσόγειος, «έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υπάρξει μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική που να κινείται στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας και γ' αυτό συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο πρωθυπουργός, αφού επισήμανε την πολύ κρίσιμη στιγμή που βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο και ότι ιστορικά ο Νότος της Ευρώπης, η Μεσόγειος, μπόλιασαν την ευρωπαϊκή σκέψη με το απαραίτητο όραμα για το μέλλον, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του με ένα απόφθεγμα του Μιγκέλ Θερβάντες, ο οποίος είχε πολεμήσει στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, όπως είπε. Συγκεκριμένα παρέπεμψε στην αναφορά του Ισπανού συγγραφέα ότι «αυτό που είναι παράλογο είναι να βλέπεις τον κόσμο μόνο έτσι όπως είναι και όχι έτσι όπως θα έπρεπε να είναι». Για να τονίσει: «Εμείς επιχειρούμε να σταματήσουμε τον παραλογισμό του να βλέπουμε την Ευρώπη μόνο έτσι όπως είναι, αλλά και να προσπαθήσουμε να τη δούμε και να δουλέψουμε για να την κάνουμε έτσι όπως θα έπρεπε να είναι».

Ολάντ: Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας

«Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα επιτέλους να βρει τις απαντήσεις στα προβλήματα της γιατί έχει κάνει πράγματι τρομακτικές προσπάθειες και πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το θέμα και να ανοίξουμε μια νέα φάση. Να εμβαθύνουμε στη νομισματική ένωση, στην οικονομική σύγκλιση και να χτίσουμε πολιτικές επενδύσεων. Αυτή είναι η προτεραιότητα που πρέπει να έχει η Ευρώπη των 27 και η φωνή της να ακουστεί στον κοσμό».

Αυτό τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ στις κοινές δηλώσεις των 7 αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου μετά την ολοκλήρωση της τρίτης Συνόδου, στη Μαδρίτη.

Είπε ακόμη ότι κάποιες χώρες του Νότου που είχαν προβλήματα, χάρη στις προσπάθειες τους οι χώρες αυτές σηκώθηκαν, περπάτησαν ξανά κι αυτό επέτρεψε στην Ευρωζώνη να γίνει ξανά ζώνη εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση στη Σύνοδο, ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι «πρέπει να δοθεί οριστική λύση για την Ελλάδα».

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Απόλυτη ικανοποίηση για το γεγονός ότι στο κείμενο της Διακήρυξης της Μαδρίτης υιοθετήθηκαν με σαφήνεια διατυπώσεις που αφορούν στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου, εκφράζουν πηγές της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αποτελεί σταθερή στόχευση της ελληνικής πλευράς. 

Αποτιμώντας τα συμπεράσματα της τρίτης Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αποτελούν τμήμα της Διακήρυξης οι ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό. Και ειδικότερα αναφορικά με την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης.

Επιπλέον, η θέση για μια νέα ώθηση στη διαδικασία οικονομικής σύγκλισης ανάμεσα στα μέλη και η θέση ότι αποτελεί πολιτική προτεραιότητα η καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακροχρόνιας και αυτής των νέων.

Όπως είχε προαναγγελθεί, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στην παρέμβαση του θέμα για το Συριακό, τονίζοντας στη συνάντηση των 7, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι αν η Ευρώπη δεν αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για επίλυση του Συριακού θα είναι σαν να παραδέχεται την αδυναμία της.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε επ' αυτού, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, ότι «ως χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που τις περισσότερες μας βρέχει η Μεσόγειος θάλασσα έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υπάρξει μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική που να κινείται στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας και γι' αυτό συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σ' αυτή τη κατεύθυνση».

Στο ίδιο πλαίσιο, συμπεριλήφθηκε στη Διακήρυξη αναφορά ότι οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου επαναλαμβάνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση για τη σύγκρουση στη Συρία και πως: Μόνο μια αξιόπιστη πολιτική λύση, όπως ορίζεται από την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ. απόφαση του 2015 που είχε γίνει ομόφωνα αποδεκτή και αφορά στον οδικό χάρτη για τη διαδικασία ειρήνευσης στη Συρία) και το ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012, θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία και θα καταστήσει εφικτή μια αποφασιστική ήττα του ISIS και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία που έχουν κατονομαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν τη σημασία που έχει αποκτήσει η πρωτοβουλία της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, η οποία αποκτά μόνιμο χαρακτήρα και ενισχύει τον συντονισμό τους όχι μόνο σχετικά με τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για το παρόν. Χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι αυτή η πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρυσι τον Σεπτέμβρη, καθιερώνεται και καθίσταται ολοένα και πιο απαραίτητη, σημαντική για την πορεία του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, όσο σημαντική είναι και η παρουσία του Νότου στην Ευρώπη και την ευρωπαϊκή προοπτική. Τόνισε ότι η πρωτοβουλία έχει ήδη συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών και προχωρά αποφασιστικά ώστε να συμβάλλει και στο μέλλον της Ευρώπης, δυναμική, όπως είπε, που αντανακλάται στην πορεία των διακηρύξεων της Συνόδου. Σημείωσε ότι «συζητάμε όμως όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης αλλά συζητάμε και για το παρόν της Ευρώπης, το πώς ο Νότος της Ευρώπης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεγάλων προκλήσεων που αφορούν την Ευρώπη, θα μπορέσει να παίξει καθοριστικό ρόλο επηρεάζοντας τους συσχετισμούς και παρεμβαίνοντας για την απαραίτητη αλλαγή κατεύθυνσης».

«Είμαστε όλοι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και ενεργά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που διατηρούμε την πίστη μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μακριά από λογικές εθνικού απομονωτισμού», σημείωσε.

Σημειωτέον ότι η επόμενη σύνοδος των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των νότιων χωρών-μελών της ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον ερχόμενο Φεβρουάριο.