Τζανακόπουλος: Μέχρι το τέλος του μήνα μπορούμε να τελειώσουμε την αξιολόγηση

"Αν συμφωνηθεί το πολιτικό πακέτο σε δύο τρεις μέρες νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε έτοιμοι"

Αν πάνε καλά τα πράγματα στο σημερινό Γιούρογκρουπ, τότε μπορούμε μέχρι το τέλος του μήνα να ολοκληρώσουμε όλες τις διαδικασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Σε ερώτηση για τις διαρροές από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, σύμφωνα με τις οποίες οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν το Πάσχα, απάντησε ότι αυτή την ώρα δεν μπορεί να κάνει καμιά επίσημη ανακοίνωση. Ως προς τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, όμως, σε μια τέτοια περίπτωση και το χρόνο που θα χρειαστούν επισήμανε: «Η συγγραφή του κειμένου είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία. Αν, δηλαδή, συμφωνηθεί το πολιτικό 'πακέτο' σε δύο τρεις μέρες νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε έτοιμοι. Ωστόσο, στη συνέχεια πρέπει να τοποθετηθούν τα προαπαιτούμενα και μετά να προχωρήσουμε και σε ένα ακόμη Γιούρογκρουπ το οποίο θα βάλει και την τυπική σφραγίδα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εχει γίνει, εξάλλου, η δήλωση του κ. Ντάϊσελμπλουμ ότι θα μπορούσε να υπάρξει και ένα έκτακτο Γιούρογκρουπ. Το επόμενο προγραμματισμένο είναι 22 Μαίου, οπότε εκτιμώ ότι αν τα πράγματα σήμερα στο Γιούρογκρουπ πάνε καλά, μπορούμε μέχρι τέλος του μήνα να έχουμε όλες τις διαδικασίες».

Σε ερώτηση αν θα προλάβει η χώρα μας την προσεχή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι δεν θέλει να προεξοφλήσει τίποτε και σημείωσε: «ακόμα και αν στις 27 Απριλίου δεν υπάρξει η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, έχουμε τη δυνατότητα 15-20 μέρες μετά, να θέσουμε το ζήτημα στο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Σχετικά με τα μέτρα και αντίμετρα που έρχονται ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος της τάξης του 1% το 2019, που σημαίνει 1% περικοπές και 1% ελαφρύνεις ή παροχές κοινωνικού χαρακτήρα και το ίδιο θα επαναληφθεί και το 2020.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι χθες ο πρωθυπουργός με κάποιον τρόπο προανήγγειλε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι πιθανό να φτάσει ίσως και να ξεπεράσει το 3,5%, ενώ πρόσθεσε πως τα στοιχεία της Eurostat, που θα ανακοινωθούν σε μερικές μέρες θα δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τον στόχο του 2018.

«Η συμφωνία είναι για μηδενική δημοσιονομική επιβάρυνση το 2019 εφόσον καταφέρουμε να πιάσουμε τον στόχο του 2018, πράγμα το οποίο τουλάχιστον εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών, θεωρείται βέβαιο, καθώς θα το δείτε σε μερικές μέρες και επισήμως από τη Eurostat . Υπάρχουν εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα τουλάχιστον για το 2016 και όπως ξέρετε αυτά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα μεταφέρονται από χρονιά σε χρονιά, εφόσον υπάρχει είτε στασιμότητα στην οικονομία είτε ανάπτυξη. Εξάλλου ο πρωθυπουργός χθες προανήγγειλε με κάποιον τρόπο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι πιθανό να φτάσει ίσως και να ξεπεράσει το 3,5%», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.