Eurogroup Μάλτας: Επιστρέφουν οι δανειστές τη Μεγάλη Βδομάδα στην Αθήνα

Η Ελληνική Κυβέρνηση εκτιμά ότι "κλείνουμε"

Αποφασίστηκε, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής συνάντησης των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της Ελλάδας στη Μάλτα, η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι θεσμοί θα επιστρέψουν πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από το Πάσχα.

"Έχουμε επιτύχει αποτελέσματα"

"Έχουμε επιτύχει αποτελέσματα και θα ενημερώσω γι' αυτά τους υπουργούς", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Εργαστήκαμε εντατικά την τελευταία εβδομάδα και θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα τους υπουργούς Οικονομικών. Γιατί πέτυχαμε αποτελέσματα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι σήμερα δεν θα υπάρξει μια «συνολική πολιτική συμφωνία», που είναι «μεγαλύτερη» από το πακέτο των μέτρων που συζητιέται.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ερωτηθείς εάν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ανέφερε πως πρώτα πρέπει να ενημερωθούν οι υπουργοί και μετά να γίνουν οι ανακοινώσεις, δηλώνοντας, ωστόσο, πως είναι σε «θετική διάθεση». «Είμαι αισιόδοξος, γιατί σημειώθηκε πρόοδος» κατέληξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

 

Η Ελληνική αποστολή στη Μάλτα

Η  Ελληνική αποστολή στην οποία μετέχουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, βρίσκεται από χθες στη Μάλτα, όπου σήμερα διεξάγεται το άτυπο Eurogroup.

Κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκεί συζητήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά «νομίζω ότι κλείνουμε». Σε σχέση με πιθανές επαφές στη Μάλτα με τους θεσμούς, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως είναι λογικό να υπάρξει κάποια συνάντηση πριν από το Eurogroup, ενώ μπορεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να θέλει να μεταφέρει κάτι στα εμπλεκόμενα μέρη μετά από τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ενίοτε προαναγγέλλει τις αποφάσεις του Εurogroup, χθες εμφανίστηκε αβέβαιος για το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης σε σχέση με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα,  δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιος πως αυτό θα επιτευχθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Χθες, κοινοτική πηγή απέδιδε νέα εμπλοκή στο ΔΝΤ, του οποίου προχθές ο εκπρόσωπος Πολ Τόμσεν είχε επιφυλαχθεί να διατυπώσει αργότερα την τελική θέση του επί της συμβιβαστικής πρότασης.

Το ΔΝΤ έχει ενστάσεις και επί της συμβιβαστικής πρότασης για τα δημοσιονομικά μέτρα 2% του ΑΕΠ το 2019 (εξοικονόμηση 1% από τις συντάξεις) και 2020 (εξοικονόμηση 1% από τη μείωση του αφορολόγητου), αλλά και στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Από την άλλη σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το Βερολίνο σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένο εν μέσω προεκλογικής περιόδου να λάβει αποφάσεις από τώρα.

Χθες το απόγευμα στο Βερολίνο ο Β. Σόιμπλε συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ με κύριο θέμα την ελληνική αξιολόγηση. Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί επιθυμούν να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο και να επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα για τον λόγο αυτό οι επικεφαλής των θεσμών.

Η συνεδρίαση του Εurogroup ξεκινάει στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) και ο προγραμματισμός είναι να ολοκληρωθεί στις 13:00, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης.