Υπ. Πολιτισμού: Δεν κάναμε καμία πρόταση στο Βρετανικό Μουσείο

Πώς αντιδρά το υπουργείο στο δημοσίευμα του Independent

Διευκρινίσεις αναφορικά με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent για τις ενέργειες της Ελλάδας προς την κατεύθυνση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για “ανακρίβειες” του δημοσιεύματος.

“Η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Βρετανικό Μουσείο η οποία σήμερα δεν συντελείται. Έως τώρα, δεν έχει γίνει από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ καμία σχετική επίσημη ή ανεπίσημη πρόταση για τη συγκεκριμένη διαδικασία”, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, εξηγώντας πως “γίνεται όμως μία συστηματική προσπάθεια για την επανεκκίνηση του διάλογου για την επανένωση των γλυπτών, με νέα στρατηγική, η οποία δεν στηρίζεται στην δικαστική διεκδίκηση”.

Ο καθηγητής Λουί Γκοντάρ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα IARPS (International Association for the Reunification of the Parthenon Marbles), σχολίασε σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα από την πλευρά του:

“Ως πρόεδρος του IARPS δεν μίλησα με κανέναν δημοσιογράφο και δεν γνώριζα τίποτα για το σχετικό άρθρο. Επιπλέον η αναφορά σε συγκεκριμένα έργα είναι προϊόν καθαρής επινόησης από την πλευρά του δημοσιογράφου που υπογράφει το άρθρο ή κάποιου άλλου που μίλησε εξ ονόματός μου χωρίς να έχει καμία σχετική άδεια.

Άρθρα τέτοιου τύπου μπορούν να υπονομεύσουν σοβαρά την υπόθεση για την οποία αγωνιζόμαστε.

Πιστεύω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ του Βρετανικού κράτους, του Βρετανικού Μουσείου και του Ελληνικού κράτους μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα”.

Ο Λουί Γκοντάρ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, προτίθεται να στείλει επιστολή στον Independent.