Σχοινάς: Η Ελλάδα είναι “μαγαζί γωνία” στην περιοχή μας

Η χώρα μας "είναι αντικείμενο πλανητικού ενδιαφέροντος, γιατί έχουμε δανειστεί από όλο τον κόσμο", σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν

Η Ελλάδα είναι το «μαγαζί γωνία» στην περιοχή μας, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας «είναι στην πρώτη ταχύτητα, στον σκληρό πυρήνα, είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης, που είναι μέλος ευρωζώνης, του ΝΑΤΟ, της ευρωπαϊκής κοινότητας» στην ευρύτερη περιοχή. 

Θέτοντας τα βασικά προαπαιτούμενα για να παραμείνει η Ελλάδα στην «πρώτη ταχύτητα», «στον σκληρό πυρήνα», ο κ. Σχοινάς είπε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα είναι αντικείμενο πλανητικού ενδιαφέροντος, γιατί έχουμε δανειστεί από όλο τον κόσμο. Και όλος ο κόσμος εύχεται να επιτύχει η Ελλάδα. Και αυτό το ενδιαφέρον πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, πετυχαίνοντας, και θα πετύχουμε αν κάνουμε ότι έκαναν και άλλοι. Ας δούμε τι έγινε στην Κύπρο, όπου πέτυχαν γιατί υπήρξε μία πολιτική αντιστήριξη του εγχειρήματος, γιατί καταδικάστηκαν οι εύκολες λύσεις. Όλα αυτά μας έριξαν λίγο πίσω. Ο μεσαιωνισμός ότι θα ανοίξουν οι ουρανοί και θα κατέβουν άσπρα περιστέρια, δεν μας βγήκαν. Το μόνο που δεν κάναμε είναι να βάλουμε κάτω το σενάριο της λογικής και της δουλειάς».

Σημείωσε δε πως «η Ελλάδα πρέπει να ξαναφτιάξει το κράτος, που είναι ένα κράτος-εργοδότης και όχι πάροχος υπηρεσιών, με πολλές στρεβλώσεις, που δεν έχει μικρύνει, που όλοι στην Ευρώπη βλέπουν ότι τώρα που μπορούμε να το ξαναφτιάξουμε».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι για να παραμείνει η Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα «πρέπει να ξαναδούμε την κοινωνία». «Η κοινωνία δέχεται ως λογικό να υπάρχουν γενιές Ελλήνων που μπορεί να λύσουν το δικό τους πρόβλημα σε βάρος των παιδιών τους. Ό,τι κάνουμε στην οικογένεια δεν το κάνουμε σαν κοινωνία. Είναι μια κουβέντα που αφορά εμάς», σημείωσε.

Ο κ. Σχοινάς εμφανίστηκε εξάλλου αισιόδοξος όσον αφορά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν κάποιος έχει ζήσει το ελληνικό δράμα μέχρι τώρα, θα ξέρει πως με τη βοήθεια της Ευρώπης βαίνει προς το καλύτερο. Το 2010 η κατάσταση ήταν απελπιστική, το 2017 δεν έχει εξομαλυνθεί αλλά είναι σαφέσταστα καλύτερη. Για τις 20 Μαρτίου ελπίζω και δεν θα ήθελα να προτρέξω».

Ο ίδιος παραδέχθηκε, τέλος, πως ήταν «λάθος της Ευρώπης το γεγονός ότι επικεντρωθήκαμε πολύ σε στόχους και λιγότερο σε αποτέλεσμα», ενώ αναγνώρισε ότι στο Συμβούλιο της Ευρώπης «συζητήθηκε το ενδεχόμενο της απόλυτης καταστροφής και ομόφωνα αποφασίστηκε ότι δεν υπάρχει αυτό το σενάριο».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουμε το μαγαζί», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος τέλος στη «Λευκή Βίβλο» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρώπης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν εξήγησε ότι «θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Πρέπει να κάνουμε με τους Ευρωπαίους ηγέτες αυτό που κάνεις με κάποιον που αγαπάς πολύ. Η Λευκή Βίβλος έχει ένα πεδίο εναλλακτικών δρόμων, που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως τη ληξιαρχική πράξη της ΕΕ».

Το news.gr βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται στους Δελφούς. Παρακολουθήστε όλα τα θέματα, τις δηλώσεις και το παρασκήνιο ΕΔΩ