“Αν κλείσει η αξιολόγηση μπορεί να πάμε σε ελάφρυνση χρέους”

Ανώτατο στέλεχος της οικονομικής ζωής της χώρας προειδοποιεί για σημαντικότατες απώλειες όσο καθυστερεί η διαδικασία

Για σημαντικότατες απώλειες οι οποίες θα επιδεινωθούν έκανε λόγο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της οικονομικής ζωής της χώρας, οι οποίες προκύπτουν από την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα capital controls υπάρχουν σημαντικές απώλειες».

Αποστολή στους Δελφούς: Γιώργος Λαμπίρης

Το ίδιο πρόσωπο, μίλησε σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το Μάιο θα είναι αργά» και πρόσθεσε ότι το Staff Level Agreement (τεχνική συμφωνία) είναι το πρώτο βήμα για την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και την απόφαση του Eurogroup βάσει της οποία θα τίθεται το πλαίσιο για την ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης. “Μας χωρίζουν λίγα μέτρα”, πρόσθεσε. «Πρόκειται για μία κατάσταση “win-win”».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε το ίδιο πρόσωπο, αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ για το χρέος, γεγονός το οποίο δείχνει πρόοδο καθότι κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε προ ημερών.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε με τα στελέχη των δανειστών δεν έγινε καμία συζήτηση για περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι αποφάσεις για το χρέος βρίσκονται στο προηγούμενο μνημόνιο. Ωστόσο όπως σημείωσε η Ελλάδα ζητάει αλλαγές για να γίνει περισσότερο ευνοϊκό.

«Όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση θα έχουμε μία Ευρώπη σε αναστάτωση. Δεν είναι επιθυμητό να υπάρχει μία χώρα σε ανωμαλία και σε καθεστώς μη κανονικότητας», συμπλήρωσε.

Το news.gr βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται στους Δελφούς. Παρακολουθήστε όλα τα θέματα, τις δηλώσεις και το παρασκήνιο ΕΔΩ