Προανακριτική : Σε μέση λύση καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ

Θα φωτογραφίζει τελικά και δεν θα αναφέρει ευθέως τους Παπανδρέου και Στουρνάρα για τις πολιτικές ευθύνες, που έχουν στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τουλάχιστον είναι η κυρίαρχη θέση αυτή τη στιγμή, με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος να συνεδριάζει στις 5 το απόγευμα για το θέμα.

Η κίνηση αυτή γίνεται για δύο λόγους:
Πρώτον, για να μην κλείσει η πόρτα της απόδοσης των πολιτικών ευθυνών για όλους τους εμπλεκομένους και, ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν από την έρευνα, να υπάρχει η δυνατότητα να καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες προς όλους και
Δεύτερον, για το γεγονός ότι στην Κουμουνδούρου θέλουν να αναδείξουν πρωτίστως τις βαρύτατες ευθύνες, που έχουν τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου για την αλλοίωση της λίστας, όσο και ο κ. Βενιζέλος για την "υπεξαίρεση" και "απόκρυψή" της.

Εκεί, λένε, θα παιχθεί το παιχνίδι, με τους Σαμαρά και Κουβέλη να είναι στην "άκομψη" θέση να στηρίζουν τον κ. Βενιζέλο, στην προσπάθεια να κρατηθούν στην εξουσία. Θα είναι μια θέση, που τους αφήνει έκθετους τόσο απέναντι στην κοινωνία, όσο και στα κόμματά τους, ενώ κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη στάση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάρτιση της πρότασης δεν ήταν εύκολη, όπως αποδείχθηκε, υπόθεση για το ΣΥΡΙΖΑ, αφού πολλά στελέχη του ακόμη και τώρα επιμένουν πως πρέπει στο κάδρο να μπουν και οι κ.κ. Παπανδρέου και Στουρνάρας, ενώ οι νομικοί του κόμματος, που κλήθηκαν να καταθέσουν τις γνώσεις τους, συμβούλεψαν να μην ανοίξει η πρόταση και να επικεντρωθεί στους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο.

Τελικά, επιλέχθηκε μια μέση λύση με το να κατονομάζονται οι δύο τελευταίοι και να φωτογραφίζονται οι δύο πρώτοι, κρατώντας έτσι μια πόρτα ανοιχτή στο ενδεχόμενο, που η έρευνα στη Βουλή φέρει στο φως νέα στοιχεία.