Καμμένος: Απαξιώ ν’ απαντήσω στην Τουρκία

"Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση στο Αιγαίο" δήλωσε ο Πάνος Καμμένος

Πληθαίνουν οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί της Τουρκικής ηγεσίας κατά του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου

Μετά το υπουργείο Εξωτερικών, και ο τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ, χαρακτήρισε  τον Έλληνα ομόλογό του και «προκλητικό» και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση  «να δώσει τέλος στις ανεύθυνες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, ώστε να συνεχισθούν οι προσπάθειές μας για το δρόμο της λύσης, με από κοινού συζήτηση των ζητημάτων και προβλημάτων μας». 

Με γραπτή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε νωρίτερα εκφράσει «τη δυσαρέσκειά του για τη γλώσσα και το ύφος, του υπουργού Αμύνης της Ελλάδας Καμμένου, που είναι ασύνδετα με την πραγματικότητα, σε συνέντευξή του σε ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο την 1η Φεβρουαρίου 2017».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «στο πλαίσιο αυτό καταδικάζουμε και επιστρέφουμε στον ίδιο, τις αήθεις, ανάρμοστες και αβάσιμες εκφράσεις που χρησιμοποίησε για τη χώρα μας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας ο προαναφερόμενος».

Στην ίδια ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε «για μια ακόμη φορά τις αρχές της Ελλάδας να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα κράτους και να αποφεύγουν δηλώσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον συνεργασίας που προσπαθούμε να αναπτύξουμε μεταξύ των δυο χωρών».

"Απαξιώ ν’ απαντήσω στις τουρκικές δηλώσεις"

 Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στη «Real News», ο υπουργός Άμυνας δήλωσε: "Απαξιώ να απαντήσω σε τέτοιου είδους δηλώσεις".

Ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε την επίσκεψη της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας στα Ίμια ως προκλητική ενέργεια που μάλλον έχει ως αποδέκτη το εσωτερικό της Τουρκίας», και υπογράμισσε ότι «γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν».

Ερωτηθείς αν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση είπε «απόλυτα».

Ο κ. Καμμένος τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των αμυντικών συμφωνιών, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, προς διασφάλιση της ενίσχυσης του αμυντικού οπλοστασίου της χώρας. 

Χαρακτήρισε την προεδρία Τραμπ ως «όχι απλώς θετική, αλλά καθοριστική εξέλιξη για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας στην περιοχή». 

Επισήμανε ότι «οι ισορροπίες στο Αιγαίο δεν πρέπει να διαταραχθούν, προς όφελος όλων, και ιδιαίτερα της Δύσης», τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ με τη νέα διοίκηση Τραμπ έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα «αποτελεί κέντρο σταθερότητας και ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή, απέναντι σε έναν επικίνδυνα διαδεδομένο ισλαμικό φονταμενταλισμό».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο «ανοίγματος της "κάνουλας" των προσφυγικών ροών» από την Τουρκία ως αντίποινα για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, είπε ότι η Τουρκία «θα πρέπει να αντιληφθεί ότι στην Ελλάδα η δικαστική εξουσία είναι διαχωρισμένη από την εκτελεστική», προσθέτοντας ότι τόσο η Γερμανία, όσο και το Βέλγιο, αλλά και άλλες χώρες, όπου υπάρχουν Τούρκοι στρατιωτικοί, «προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν εκδίδουν τους Τούρκους στρατιωτικούς με αποφάσεις των ανεξάρτητων Αρχών της Δικαιοσύνης κάθε χώρας».