Στο κάδρο της Κουμουνδούρου ο Ευαγ. Βενιζέλος

Καμία διάθεση να επιτρέψει στους συγκυβερνώντες να "δραπετεύσουν" από το σκάνδαλο με τη Λίστα Λαγκάρτ φορτώνοντάς τα όλα στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής στη Βουλή που θα καταθέσουν την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα εξαντλείται στην αναζήτηση και απόδοση ευθυνών κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά θα αναζητεί και τις πολιτικές ευθύνες του Γ. Παπανδρέου και κυρίως του Ευαγ. Βενιζέλου, αλλά  και της σημερινής Κυβέρνησης με δεδομένη την 9μηνη παραμονή της στην εξουσία.

Αυτή τη στιγμή οι επιτελείς της Κουμουνδούρου αναζητούν τη λεκτική διατύπωση της πρότασης είναι όμως βέβαιο ότι για την Κουμουνδούρου πέρα από τις ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου υπάρχουν σαφέστατες πολιτικές ευθύνες τόσο για τον κ. Παπανδρέου, επί της θητείας του οποίου γίνανε όλα, όσο και για τον κ. Βενιζέλο για το γεγονός ότι κράτησε στο συρτάρι του μια τόσο σοβαρή υπόθεση και αναγκάστηκε από τις εξελίξεις να δώσει το επίμαχο στικάκι, αλλά και για την συγκυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά που μετά από εννέα μήνες και απανωτά δημοσιεύματα αποφάσισαν να τρέξουν και πάλι με σημαντική καθυστέρηση το θέμα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι Μαξίμου, Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου επιθυμούν να σταματήσει στον πρώην υπουργό το θέμα αφού σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσει σοβαρά η κυβερνητική συνοχή. Γι' αυτό το λόγο έσπευσαν χθες οι τρεις αρχηγοί να αποφασίσουν την από κοινού κατάθεση αιτήματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ επισημαίνουν με νόημα ότι ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ για μία ακόμη φορά "παίζουν το ρόλο του λαγού" στις προσπάθειες του Α. Σαμαρά να κρατηθεί πάση θυσία στην εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρων και στον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι τα κουκιά στη Βουλή είναι μετρημένα και στην παρούσα φάση κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί τη στάση των Βουλευτών της συγκυβέρνησης. Και αυτό που έχει σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως για μία ακόμη υπόθεση διαφθοράς ο ελληνικός λαός γνωρίζει κι όσα τερτίπια κι αν ανακαλύψουν οι συγκυβερνώντες τα συμπεράσματα έχουν προ πολλού εξαχθεί.