Αβραμόπουλος: Δεν είναι καλά σημάδια αυτά στην Τουρκία…

"Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις μελλοντικές γεωπολιτικές εξελίξεις", τονίζει ο Έλληνας επίτροπος

"Δεν είναι καλά σημάδια αυτά", σχολίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, την δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Καρλόφ, στην Άγκυρα.

Ο κ. Αβραμόπουλος, πληροφορούμενος την δολοφονική επίθεση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη για το προσφυγικό, σχολίασε ότι η "Ελλάδα είναι και θα παραμείνει όαση ασφάλειας".

"Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις μελλοντικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τόξο αστάθειας, από την Τυνησία ως την Ουκρανία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθαρίζοντας πως "η πόρτα δεν είναι κλειστή", αλλά διευκρινίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ξεκάθαρες θέσεις και προϋποθέσεις για την ένταξη της Τουρκίας. "Από τις 74 προϋποθέσεις, η Τουρκία ανταποκρίθηκε στις 67", σημείωσε.

Μιλώντας για τη διαχείριση του προσφυγικού, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι έχουν διατεθεί στην Ελλάδα 1 δισεκατομμύριο ευρώ, "τα περισσότερα χρήματα που έχει πάρει χώρα στην ΕΕ", εκ των οποίων τα 200 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε ΜΚΟ.

"Αν δεν είχε μεσολαβήσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η ΕΕ, δεν θα είχε γίνει τίποτα και θα θρηνούσαμε ακόμα περισσότερες χιλιάδες νεκρούς. Δυστυχώς δεν έχει στηριχθεί η μεταναστευτική πολιτική από όλα τα κράτη - μέλη και ενώ ο στόχος ήταν η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μέχρι στιγμής μόνο 8.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί", είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι λάθος να συγχέουμε την τρομοκρατία και τη μετανάστευση.

Σχολιάζοντας την επαναφορά της συνθήκης του Δουβλίνου από 15 Μαρτίου 2017, ήταν κατηγορηματικός ότι "κανείς δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα" και εξέφρασε την άποψη ότι η συνθήκη έχει καταρρεύσει εκ των πραγμάτων. "Είμαστε ενόψει αναθεώρησης, το νέο Δουβλίνο πρέπει να προβλέπει δικαιότερη κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης", κατέληξε.