Όξυνση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας διαπίστωσε η Αχτσιόγλου

"Τα φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά" τόνισε η υπουργός Εργασίας από τη Θεσσαλονίκη

Τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σήμερα, συνοδευόμενη από τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Νάσο Ηλιόπουλο.

Η κ. Αχτσιόγλου, μετά από σύσκεψη με εργαζόμενους και υπηρεσιακούς παράγοντες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, σημείωσε ότι, «την περίοδο 2012-2014, δεν συνέβη απλώς μία συνολική απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, μέσω παρεμβάσεων στο νομοθετικό πλαίσιο που κατήργησαν θεμελιωμένα δικαιώματα. Αυτό που συνέβη ήταν η διαμόρφωση γόνιμου εδάφους για την όξυνση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Το υπουργείο Εργασίας θέλει να τονίσει ότι αυτά τα φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά και είμαστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να βλέπουν σύντομα αλλαγή στην καθημερινότητά τους».

Ειδικότερα, για τη συνάντηση με τις εργαζόμενες στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «υπάρχει σωρεία καταγγελιών, όχι απλώς για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, αλλά και μία σειρά από φαινόμενα απειλών ή εκβιασμών εις βάρος των εργαζομένων. Με την παρουσία μας εδώ, το υπουργείο θέλει να τονίσει ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά».

Η συνάντηση με τους εργαζόμενους στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων έρχεται σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες και το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι θα υψώσει ασπίδα προστασίας στους εργαζόμενους τόσο μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτει όσο και με όρους δημόσιας πολιτικής παρέμβασης.

Η υπουργός Εργασίας συναντήθηκε, επίσης, με αντιπροσωπεία εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης. Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι πολυσύνθετα, καθώς βρίσκονται μπροστά σε βίαιες αλλαγές των εργασιακών τους σχέσεων, πολύ συχνά και με όρους διλημμάτων ανάμεσα στην απόλυση και την επιλογή μίας πολύ δυσκολότερης εργασιακής συνθήκης και αφορούν ένα σύνολο επιχειρήσεων».

Τέλος, η υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε συγκρότημα εργατικών κατοικιών στη Νέα Ευκαρπία, με αφορμή και την επίλυση, μετά από τέσσερις δεκαετίες, της εκκρεμότητας που κρατά ομήρους, από το 1978, δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Συγκεκριμένα, με υπουργική τροπολογία, που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων σε 11.134 δικαιούχους.