Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης θέλει να αποτύχουμε και να πάμε σε νέο μνημόνιο

Σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της ασκούν κυβερνητικές πηγές

Σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία ασκούν πηγές της κυβέρνησης, με αφορμή τη χτεσινή ομιλία του στην οποία, όπως σημειώνουν, σκιαγραφήθηκε το πολιτικό σχέδιο του για τέταρτο Μνημόνιο, το οποίο είναι "σχέδιο καταστροφής της κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων και των συνταξιούχων".

Οι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι ουσιαστικά η λεγόμενη "Συμφωνία Αλήθειας" της ΝΔ είναι "Συμφωνία του Ψεύδους" και στηλιτεύουν σε υψηλούς τόνους τη στάση που κρατά ο πρόεδρος της ΝΔ ενόσω εξελίσσεται η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, καταλογίζοντας του ότι θέλει αυτή να αποτύχει, ώστε να αποτύχει η ρύθμιση του χρέους, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και να οδηγηθούμε έτσι σε νέο πρόγραμμα. Τον κατηγορούν τόσο για "αντεργατικό μένος" και προσπάθεια εμπέδωσης "εργασιακής ζούγκλας" όσο και ότι υπεραμύνεται "των καταστροφικών πολιτικών των κυρίων Σαμαρά - Βενιζέλου" και πως δεν πρόκειται να μειώσει φόρους, αλλά να λειτουργήσει έτσι ώστε "να ευνοήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους κατ' επάγγελμα μεγαλοφοροφυγάδες".

Ειδικότερα, στην κριτική τους για τον κ. Μητσοτάκη οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι:

- «Το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη όπως αυτό σκιαγραφήθηκε, για άλλη μια φορά, στην χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, έχει όνομα: 4ο Μνημόνιο. Αυτό που ζητάει είναι εκλογές ώστε να διακοπεί η δεύτερη αξιολόγηση, να μην πετύχουμε την ρύθμιση του χρέους, να μην μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και να οδηγηθούμε σε ένα νέο πρόγραμμα καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018».

- Σημειώνουν ότι στη χθεσινή ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να κρύψει το πολιτικό σχέδιο του, το οποίο "είναι σχέδιο καταστροφής της κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων και των συνταξιούχων". "Τι μας είπε; Χαρακτήρισε ιδεοληψία τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την υπεράσπιση και την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που η ΝΔ κατήργησε", αναφέρουν και τονίζουν ότι "μέσα στο αντεργατικό του μίσος δεν δίστασε να θέσει σε αντιπαράθεση εργαζόμενους και άνεργους προσπαθώντας να οικοδομήσει ένα επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο η προστασία των εργαζομένων στρέφεται κατά των ανέργων". "Λες και η ανεργία του 27% που παρέλαβε η κυβέρνηση μας οφειλόταν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% της καταστροφικής πενταετίας 2010 - 2014 των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ", σχολιάζουν.

- Στο ίδιο πλαίσιο υπογραμμίζουν πως "το πολιτικό του σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι σχέδιο καταστροφής του κοινωνικού κράτους, σχέδιο απολύσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, εμπέδωση της εργασιακής ζούγκλας". Οι πηγές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι "αυτό εννοεί ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλάει για τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία" και προσθέτουν πως "το τι εννοεί με τον όρο τολμηρή ρύθμιση των "κόκκινων δανείων" αυτό πρέπει να το εξηγήσει στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά".

- "Όσο για την υπερφορολόγηση την οποία καταγγέλλει", συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, "φαίνεται ότι ξεχνάει ποιος νομοθέτησε τον ΕΝΦΙΑ, ποιος λεηλάτησε το ασφαλιστικό (PSI, εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή), ποιος μείωσε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ποιος κατακρεούργησε τις συντάξεις, ποιος πήρε μέτρα ύψους 62,92 δισ. ευρώ την περίοδο 2010 - 2014 (25,61 δισ. ευρώ τη διετία 2012 -2014)". Και τονίζουν: "Ο κ. Μητσοτάκης δεν σχεδιάζει να μειώσει φόρους αλλά να οδηγήσει σε κατάρρευση υγεία και παιδεία για να ευνοήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους κατ' επάγγελμα μεγαλοφοροφυγάδες". Σχολιάζουν σε αυτό το πλαίσιο πως "δεν είναι τυχαίο ότι στην ομιλία του δεν βρήκε μια λέξη να πει για την φοροδιαφυγή. Στήριξε, δηλαδή, την κοινωνική του τάξη".

- Οι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν δηκτικά πως "ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει ξεχάσει ποιος έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και εξακολουθεί να υπεραμύνεται, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, των καταστροφικών πολιτικών των κυρίων Σαμαρά - Βενιζέλου που αποτελούν τους κύριους πολιτικούς του συμμάχους για την παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος". Τον κατηγορούν ότι "χθες υπεραμύνθηκε ακόμη και του καταστροφικού PSI, πανηγύρισε την ρύθμιση χρέους του 2012, η οποία έγινε στην πλάτη των ελληνικών τραπεζών, των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, των ελληνικών νοσοκομείων αλλά και των ελλήνων μικροομολογιούχων, επανέφερε το φαντασιόπληκτο αφήγημα Σαμαρά για το success story". Στο ίδιο πνεύμα αναφέρουν: "μας είπε για το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο αλλά δεν μας εξήγησε για ποιο λόγο, αφού τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά για τη χώρα το 2014, δεν έκλεισε η συμμαχία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ την 5η αξιολόγηση. Μήπως επειδή αυτά που ζητούσαν οι δανειστές ήταν να τηρήσουν όσα είχαν υπογράψει οι Σαμαράς - Βενιζέλος - Μητσοτάκης και Σία; Δηλαδή την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% για το 2014 (ο λογαριασμός έγραψε 0,2%); Μήπως επειδή έπρεπε να πάρουν εμπροσθοβαρή μέτρα ύψους 7,6 δισ. ευρώ για να πιάσουν τους στόχους του 2015 και 2016, 3% και 4,5% αντίστοιχα; Μήπως επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους από τις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος το Δεκέμβριο του 2015;".

- Αναφέρουν επίσης ότι ο πρόεδρος της ΝΔ "ξέχασε να μας πει αν το χρέος το 2014 ήταν βιώσιμο όπως υποστήριζε η τότε κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχε, η οποία και έγινε περίγελως διεθνώς επαιτώντας πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους".

- Στους ίδιους υψηλούς τόνους τον κατηγορούν ότι "χθες στην ομιλία του έδωσε το σύνθημα στους Βουλευτές του αλλά κυρίως σε κύκλους των δανειστών να κάνουν ότι μπορούν για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων". "Αυτό θέλει. Να κάνει κακό στη χώρα για να δικαιωθεί ο ίδιος", αναφέρουν.