Απειλή για την συγκυβέρνηση η λίστα Λαγκάρντ

Σε μείζον θέμα, ικανό να τινάξει στον αέρα το έτσι κι αλλιώς εύθραυστο πολιτικό σκηνικό εξελίσσεται η λίστα Λαγκάρντ με δεδομένη τόσο την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να τραβήξει την υπόθεση  στα άκρα όσο και τις διαφαινόμενες διαφωνίες για το χειρισμό του θέματος στο εσωτερικό των Κυβερνητικών εταίρων. 

Μέχρι στιγμής ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διερεύνηση της υπόθεσης ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ οι Ν. Βούτσης και Δ. Παπαδημούλης έχουν ζητήσει από τον Ε. Μεϊμαράκη τις δύο δικογραφίες. Πρόθεση της Κουμουνδούρου είναι να τις μελετήσει μια "επιτροπή σοφών" προκειμένου να αποφασισθούν οι επόμενες κινήσεις του κόμματος. Ο πρόεδρος της Βουλής αν και δεν έχει αρνηθεί επισήμως το αίτημα των δύο Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλείται τον κανονισμό της Βουλής ο οποίος δεν επιτρέπει να δοθούν τα στοιχεία παρά μόνο να εξεταστούν εντός του κοινοβουλίου.

Η έλευση και της δεύτερης λίστας Λαγκάρντ περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, λένε στην Κουμουνδούρου. Πρώτον διότι αν από την εξέταση των δύο λιστών που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι εισαγγελείς  προκύψει αλλοίωση της πρώτης τότε οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου φέρουν βαρύτατες ευθύνες. Δεύτερον διότι, όπως θυμίζουν στην Κουμουνδούρου, κανείς δεν ξέχασε τη δήλωση Βενιζέλου ότι δεν χρησιμοποίησε τη λίστα διότι ήταν προϊόν υποκλοπής. Αξίζει σε αυτό το σημείο να υπογραμμιστούν οι καταγγελίες της Νάντιας Βαλαβάνη στο ΣΚΑΙ,σύμφωνα με τις οποίες η νέα λίστα φέρεται να έχει 600 ονόματα παραπάνω από την προηγούμενη που είχε δημοσιεύσει το περιοδικό HOT DOC. "Το γεγονός από μόνο του καταδεικνύει την αλλοίωση και το μαγείρεμα των στοιχείων" τόνισε η κ. Βαλαβάνη.

Η απόφαση της σημερινής κυβέρνησης να ζητήσει και να παραλάβει εκ νέου την ίδια λίστα, λένε στην Κουμουνδούρου, αδειάζει τον κ. Βενιζέλο ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Και θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη αν με το νέο έτος ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει, όπως όλα δείχνουν, πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Τότε πολύ δύσκολα θα πει όχι η ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη (ήδη έχει τοποθετηθεί υπέρ της σύστασης). Αυτό από μόνο του είναι δυνατό να προκαλέσει τριγμούς στη συνοχή της τρικομματικής Κυβέρνησης, τριγμούς που μπορεί να απειλήσουν την ίδια τη συνοχή της με τα περιθώρια για τον κ. Σαμαρά να στενεύουν επικίνδυνα λόγο των 150 βουλευτών που διαθέτουν στη Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Έτσι κι αλλιώς όμως ο κ. Σαμαράς βρίσκεται στην άβολη γι αυτόν θέση να στηρίζει τον κ. Βενιζέλο.

Μια επιλογή που βρίσκει πολλούς εντός της Συγγρού σφόδρα αντίθετους και εκθέτει και τη ΝΔ στα μάτια της κοινής γνώμης.