Έξι στους δέκα Έλληνες προτιμούν πολίτευμα με Πρόεδρο αλά ΗΠΑ!

Θετικοί σε ποσοστό 60% απέναντι στην Προεδρική Δημοκρατία δηλώνουν στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες

Θετικά βλέπουν 6 στους 10 Έλληνες το ενδεχόμενο αλλαγής του πολιτεύματος από Προεδρευομένη Δημοκρατία σε Προεδρική Δημοκρατία, με ενισχυμένες αρμοδιότητες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη, στις αρχές Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία, όπως συμβαίνει π.χ. στις ΗΠΑ και στην Κύπρο, ενώ μόνο το 25,5% δηλώνει ότι διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν πως πρέπει να θεσπιστεί ανώτατο όριο θητειών για τους βουλευτές, με το 76,5% των ερωτηθέντων να εκφράζουν θετική γνώμη, ενώ το 14% αρνητική γνώμη.

Οι πολίτες τάσσονται εξάλλου συντριπτικά υπέρ της συνταγματικής καθιέρωσης ενός ανώτατου ορίου εξωτερικού δανεισμού το οποίο οι κυβερνήσεις θα μπορούν να ξεπερνούν μόνο μετά από διακομματική συμφωνία ενισχυμένης πλειοψηφίας, σε ποσοστό 77,5%, έναντι ποσοστού 10% που εκφράζει αντίθετη άποψη.

Παράλληλα, το 61,5% των πολιτών δηλώνουν ότι όταν αγοράζουν ένα προϊόν μετράει πολύ γι' αυτούς αν το προϊόν αυτό είναι ελληνικό, ενώ μόνο το 17% δηλώνει ότι αυτό δεν έχει καμία επίδραση στις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Εντυπωσιακό είναι εξάλλου το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι, μεταξύ της μείωσης των φόρων στις επιχειρήσεις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και της αύξηση των φόρων στις επιχειρήσεις για να μη μειωθούν άλλο οι συντάξεις, προτιμούν τη μείωση των φόρων: το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 78,5%, ενώ μόνο το 12,5% επιλέγει την αύξηση των φόρων στις επιχειρήσεις.

Όσο για το υποθετικό σενάριο που μία κυβέρνηση αποφάσιζε μείωση των φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ, όμως οι δανειστές αντιδρούσαν, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι, με το 46,5% να δηλώνει ότι θα ήθελε η κυβέρνηση να επιμείνει, ακόμα κι αν αυτό θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα, ενώ το 42,5% να λέει ότι θα ήθελε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί κάτι ισοδύναμο.