Ματαιώθηκε η διάσκεψη του ΣτΕ για τις άδειες – Η απάντηση της κυβέρνησης

Αντιδράσεις στον πρόλογο του Προέδρου

Εν μέσω έντασης, αντιδράσεων και διαξιφισμών ματαιώθηκε στο ΣτΕ η καθοριστική σύσκεψη για το νόμο Παππά περί τηλεοπτικών αδειών, μετά από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου. Μετά από αυτή την εξέλιξη παραμένει άγνωστο πότε θα συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη των ανώτατων δικαστών.

Από το Γραφείο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

"Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών". 

Η απάντηση της κυβέρνησης

"Η διαγωνιστική διαδικασία συνεχίζεται ομαλά και ταχύτατα, δεδομένου ότι όλες οι μέχρι τώρα αποφάσεις του ΣτΕ επί των ασφαλιστικών μέτρων ήταν απορριπτικές", αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. 

"Και στην περίπτωση της εκδίκασης της συνταγματικότητας του νόμου, πρέπει να αφεθεί το ανώτατο δικαστήριο να αποφασίσει ανεπηρέαστο", συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας προφανώς με την αναφορά αυτή, στο κλίμα πιέσεων που περιγράφεται στη σημερινή ανακοίνωση του ΣτΕ.

Πώς διακόπηκε η συζήτηση

Η διάσκεψη διήρκεσε περίπου μια ώρα καθώς, λίγο μετά την έναρξή της, υπήρξαν εντάσεις και εκφράστηκαν διαφωνίες επί θεμάτων που σχετίζονται με τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Συγκεκριμένα οι πληροφορίες θέλουν να έγινε διακοπή της διάσκεψης μετά από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου.

Αφορμή στάθηκε ο πρόλογος του κ. Σακελλαρίου ο οποίος φέρεται να αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της υπόθεσης για τη χορήγηση των αδειών, κ.λ.π. Η αναφορά του προέδρου εξελήφθη ως προσπάθεια να προκαταλάβει την κρίση των δικαστών.

Από το σημείο αυτό και μετά ξεκίνησε έντονη αντιπαράθεση μέσα στην αίθουσα των διασκέψεων. 

Πώς ξεκίνησε η σημερινή διαδικασία 

Η κρίσιμη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που καλείται να κρίνει την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ξεκίνησε σήμερα το πρωί. 
Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου , με πρόεδρο τον κ. Νίκο Σακελλαρίου θα διασκεφθούν εξετάζοντας όλα τα επιχειρήματα που προβάλουν τα νομικά επιτελεία των καναλιών που βρίσκονται σε λειτουργία.
 
Τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι δύο: Εάν αρμόδιο για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών είναι μόνο το ΕΣΡ και όχι ο υπουργός Επικρατείας, αλλά και η συνταγματικότητα της χορήγησης 4 και μόνο τηλεοπτικών αδειών.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα χρειαστούν περισσότερες από μια διασκέψεις προκειμένου οι δικαστές να καταλήξουν στην τελική τους κρίση καθώς τα θέματα που τίθενται δεν αφορούν μόνο τις συνταγματικές επιταγές αλλά επεκτείνονται και σε ζητήματα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τα οποία είναι μάλλον δύσκολο να επιλυθούν και να απαντηθούν σε μία μόνο συνεδρίαση.
 
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δυο 24ωρα ο πρόεδρος του ΣτΕ απέρριψε, όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί από επιχειρηματικά σχήματα σε βάρος της απόφασης του γ.γ.  Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσου για την ανακήρυξη των υποψηφίων που μετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού, ενώ ένα ακόμη πακέτο προσφυγών αναμένεται να συζητηθεί στις 10 Οκτωβρίου.