Συντέλεια για την κυβέρνηση αν αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα

Nυν υπέρ πάντων αγώνα έχει κηρύξει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι αλλαγές και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα προκειμένου να μην υποχρεωθεί να πάρει άλλα μέτρα καθώς αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό και κοινωνικό περιθώριο.

“Είναι προτιμότερο να συγκρουστούμε τώρα με όσους θα αντιδράσουν στις μεταρρυθμίσεις και να πάρουμε όλα τα μέτρα , παρά να κάνουμε πίσω και στη συνέχεια να την πληρώσουν πολίτες και τάξεις που δεν ευθύνονται με τα μέτρα αυτόματης προσαρμογής και τελικά η ίδια η χώρα” είναι το δόγμα που κυριαρχεί στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με υπουργούς που θέτουν ζητήματα πολιτικού κόστους. Υπό την έννοια αυτή ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να ελέγχουν καθημερινά την εξέλιξη των δράσεων που απαιτούνται αλλά ταυτόχρονα να αναζητούν τρόπους και πόρους για μικρή έστω ανακούφιση ευάλωτων ομάδων.

Το τέλος του κόσμου για... την κυβέρνηση θα είναι να αναγκαστεί να πάρει μέτρα αφού με δική της υπαιτιότητα θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους ή θα βάλει νέους φόρους. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα χάσει τα διεθνή ερείσματα που αρχίζει και αποκτά και θα χάσει το θετικό κλίμα που αρχίζει να διαμορφώνεται. Ανεξάρτητα από το σκληρό μείγμα λιτότητας που επέβαλλε η κυβέρνηση η απόλυτη συμμόρφωση με τις επιταγές των δανειστών και η αποφασιστικότητα που επέδειξε έδωσε νέα δυναμική στις αγορές και στην αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους. Η απονομή στον κ Σαμαρά από την γερμανική, κεντροδεξιά και με επιρροή στους οικονομικούς κύκλους του Βερολίνου, εφημερίδα Χαντελςμπλατ του προσώπου της χρονιάς είναι καταλυτική για την εικόνα της Ελλάδας και τη στροφή που φαίνεται να υπάρχει πλέον στη Γερμανία.

Πέραν των πιθανών πολιτικών κινήτρων και από τη κ Μέρκελ ή τον κ Σόιμπλε λόγω εκλογών το θετικό κλίμα στη Γερμανία συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας , στην έλευση επενδύσεων και το πρώτο δείγμα όπως λένε στο Μαξίμου είναι η αύξηση προκρατήσεων Γερμανών για τουρισμό στην Ελλάδα το 2013.

“Αν η κυβέρνηση δείξει ότι τα καταφέρνει και τηρεί το πρόγραμμα, έλθουν κανονικά οι δόσεις έως τον Μάρτιο χωρίς παρατράγουδα, προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις τότε το κλίμα θα αλλάξει δραματικά και όσα σήμερα φαντάζουν παράξενα και έχουν προβολή , όσα θα γίνουν τότε ούτε ο πιο φιλέλληνας δεν θα τα φανταζόταν” λέει κορυφαίος υπουργός. Όμως ταυτόχρονα σημειώνει “δεν πρέπει να πάρουν τα μυαλά μας αέρα και πρέπει να δούμε πως θα αποκαταστήσουμε τις βλάβες στον κοινωνικό ιστό. Τότε μόνο θα μπορέσουμε να πάρουμε ανάσα και να κάνουμε πολιτική διαχείριση”.