Λίστα με τις ΜΚΟ για τους πρόσφυγες κάνει η κυβέρνηση

170 ξένες και ελληνικές Οργανώσεις δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

Ένα εθνικό μητρώο με όλες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για τους πρόσφυγες που δραστηριοποιούνται ή δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα, συστήνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η λίστα αριθμεί 170 ελληνικές και ξένες ΜΚΟ.

Στο μητρώο περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέξει υπουργεία και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, σχετικά με τις οργανώσεις που προσφέρουν έργο στο προσφυγικό.

«Δεν φτιάξαμε μια καινούρια υπηρεσία και δεν υποκαθιστούμε τις δομές που πιστοποιούν τις οργανώσεις στα υπουργεία και τις περιφέρειες» , δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πηγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, διευκρινίζοντας ότι η παραπάνω καταγραφή έγινε μέσα από συνέργειες με το υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής, το υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που είχαν ήδη εγγράψει τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών προχώρησαν στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, «ένα έργο που έγινε χωρίς να κοστίσει τίποτα στο ελληνικό Δημόσιο», όπως επισημαίνεται, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο κοινό ως το τέλος του μήνα μέσω διαδικτύου. Σε αυτήν, η κάθε οργάνωση θα έχει ένα προσωπικό κωδικό και θα μπορεί να μπαίνει και να αλλάζει ή να ενσωματώνει τα στοιχεία της.

Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να δηλώνει το ενδιαφέρον της για τον τομέα δράσης της, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν για παρεχόμενες υπηρεσίες.

Πριν από δύο ημέρες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, για τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Το Μητρώο, όπως διευκρινίζεται από κύκλους του υπουργείου θα αποτελεί «σύνθεση όλων των μητρώων που υπάρχουν και για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται να κάνει εγγραφή κάποια οργάνωση που έχει ήδη καταγραφεί από άλλο φορέα».

Το Εθνικό Μητρώο, όπως αναφέρεται στην απόφαση, θα περιέχει πληροφορίες σχετικές με στοιχεία του φορέα, στοιχεία σύστασής του, φορολογικά στοιχεία, οικονομικά στοιχεία, στοιχεία νόμιμου εκπροσώπου στην Ελλάδα, παρεχόμενες υπηρεσίες, υλικοτεχνική υποδομή και απασχολούμενο προσωπικό (αμειβόμενο ή εθελοντές).

Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν για σχετικές αλλαγές και ιδίως για τη διακοπή λειτουργίας τους ή τυχόν αποχώρησή τους από την ελληνική επικράτεια ή το πεδίο δράσης.

Οι διαδικασίες εγγραφής θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής. Όπως διευκρινίζεται, η εγγραφή των φορέων θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, τόσο για τη δραστηριοποίησή τους, όσο και για τη συνακόλουθη πιστοποίησή τους και την ευρύτερη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Πάντως υπολογίζεται ότι με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Μητρώου δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται έχουν ήδη καταγραφεί. Αντίθετα, μπορεί να μειωθεί, καθώς διαπιστώνεται ότι από τις 170 που καταγράφηκαν ήδη, κάποιες έχουν ολοκληρώσει τη δράση τους στην Ελλάδα.