ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα διαγραφής ελληνικού χρέους θα θέσει η Βραζιλία στο ΔΝΤ

Θέμα διαγραφής (και μάλιστα “γενναίας”) ελληνικού χρέους θα θέσει η Βραζιλία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο 105,5” ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κώστας Ήσυχος.

Ο κ. Ήσυχος, που συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του στη Λατινική Αμερική, υποστήριξε ότι “η Βραζιλία θα θέσει στο ΔΝΤ θέμα βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και γενναία διαγραφή του που θα συνοδεύεται από πολιτικές ανάπτυξης”, μετά τη συνάντηση που είχε η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Ο κ. Ήσυχος επεσήμανε εξάλλου ότι η Βραζιλία “δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίζει να χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα που βυθίζει στη φτώχεια τον Ελληνικό λαό”.

Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος δήλωσε σχετικά με το θέμα: "Ο κ. Τσίπρας βγήκε στο εξωτερικό για να υπονομεύσει τη χώρα και όχι για να τη διαφημίσει όπως θα όφειλε από τον θεσμικό του ρόλο. Έκανε ένα πολυδάπανο ταξίδι στη Λατινική Αμερική για να πείσει τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο να σταματήσει τη χρηματοδότηση της χώρας μας μέσω του ΔΝΤ. Μέχρι προχθές κατηγορούσε την Κυβέρνηση ότι δεν πήρε την δόση. Σήμερα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να την ματαιώσει. Σήμερα ο κ. Τσίπρας ξεσκεπάστηκε στα μάτια και του τελευταίου Έλληνα".

Δελτίο Τύπου εξέδωσε για το θέμα και το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας "εθνικά τραγική τη στάση του Αλέξη Τσίπρα. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει: "Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται στη Βραζιλία να μπλοκαριστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και να τεθούν όροι που θα φέρουν σε ευθεία σύγκρουση την Ελλάδα με τα κοινοβούλια και τους λαούς των κρατών μελών της ευρωζώνης, είναι εθνικά τραγικό. Το γεγονός ότι καμαρώνει για τη στάση του αυτή με δηλώσεις και ανακοινώσεις δείχνει πολιτικά το στρατηγικό κενό του ΣΥΡΙZA".