Γιατί ο Σαμαράς θέλει να γίνει Αντενάουερ

Διδάγματα από τον Αντενάουερ παίρνει ο Α. Σαμαράς όπως  αποκάλυψε ο ίδιος. Διαμήνυσε προς όλους ότι δεν θεωρεί τον αυτό του αναλώσιμο και ηγέτη μιας χρήσης επιλέγοντας να μιλήσει για τον μεταπολεμικό Καγκελάριο της Γερμανίας που παρά την ηλικία του κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Το γεγονός ότι χρησιμοποίησε την ιστορική διαδρομή του Κόνραντ Αντενάουερ ως βασικό κορμό για την ομιλία του και η ερμηνεία που έδωσε για τις επιλογές του είναι προφανές ότι δεν ήταν τυχαίες. Απευθυνόταν εκτός από το εσωτερικό και στο εξωτερικό και κυρίως προς τη Γερμανία αφού ήταν επίσημος ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για την  επιστροφή του Ιδρύματος Αντενάουερ στην Ελλάδα μετά από 19 χρόνια. Κωδικοποιώντας τη διαδρομή του Γερμανού πολιτικού – του Παλαιού- όπως τον χαρακτήριζαν στη χώρα του  που ανέλαβε ως προσωρινός ηγέτης της κεντροδεξιάς στη Γερμανία σε ηλικία 70 ετών είπε: "Ανέλαβε τις τύχες της χώρας του μέσα σε συνθήκες εσωτερικής κατάρρευσης και εξωτερικής απομόνωσης".

"Θεωρούνταν «προσωρινός  ηγέτης, μιας χρήσεως. Αποδείχθηκε ότι  άφησε βαρύ προσωπικό αποτύπωμα στην Ιστορία... Έθεσε ως προτεραιότητα να αναστυλώσει την αξιοπιστία της  χώρας του στο εξωτερικό και να αποκαταστήσει  την κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό. Είχε το ρεαλισμό να αποδεχθείν εκείνα που δεν του άρεσαν, αλλά για να τα αλλάξει στη συνέχεια! Είχε και την υπομονή, την επιμονή και την πολιτική ικανότητα να εξαργυρώσει αυτή την «αποδοχή», αλλάζοντας τις συνθήκες που είχαν επιβληθεί στις χώρες τους, εξασφαλίζοντας ομαλή χρηματοδότηση στις οικονομίες τους. Απελευθέρωσε τις δυνάμεις του ανταγωνισμού και της αγοράς, αλλά  ξαναστήνοντας το κοινωνικό κράτος".

Ο πρωθυπουργός  αποδίδοντας όλα αυτά τα χαρακτηριστικά στον Αντενάουερ δείχνει τις προσωπικές του επιρροές και επιλογές για τον ίδιο αλλά και για την πολιτική που θα ακολουθήσει. Εξάλλου θεωρεί ότι με αυτή την πολιτική όπως και ο Αντενάουερ θα δει "την ηττημένη χώρα του σύντομα να ξανά-στέκεται στα πόδια της και να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις". Δείχνει ακόμη πως θεωρεί ότι παρά τις επικρίσεις που δέχεται για την πολιτική του και εντός και εκτός  χώρας στο τέλος θα δικαιωθεί. Τα ίδια χαρακτηριστικά απέδωσε και έναν άγνωστο στο ευρύ κοινό Γερμανό πολιτικό τον Στρέσσεμαν που όμως έφυγε νωρίς σε ηλικία 51 ετών.