Σαμαράς: Μαθαίνουμε και από την Ιστορία των άλλων

Σε ένα “μάθημα ιστορίας” επιδόθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στα εγκαίνια της αντιπροσωπείας του ιδρύματος Αντενάουερ στην Αθήνα, καταλήγοντας με τη φράση “είμαστε πολύ υπερήφανοι για την Ιστορία μας, αλλά μαθαίνουμε κι από την Ιστορία των άλλων”.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την επιστροφή, όπως τη χαρακτήρισε, του ιδρύματος στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο “αναβαπτίζεται και αναβαθμίζεται ένας σημαντικός πολιτικός διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία”.

Κατόπιν, αναφέρθηκε εκτενώς σε δύο Γερμανούς πολιτικούς του περασμένου αιώνα, “από την κληρονομιά των οποίων μπορούμε να αντλήσουμε διαχρονικά διδάγματα”, όπως επεσήμανε, τον Κόνραντ Αντενάουερ, πρώτο καγκελάριο της μεταπολεμικής Δυτικής Γερμανίας, και τον Γκούσταβ Στρέσεμαν, υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας από το 1923 ως το 1929. Παρέθεσε τα πεπραγμένα τους και ανέλυσε τις ομοιότητές τους και την προσφορά τους τόσο στη χώρα τους, όσο και στην Ευρώπη.

Κλείνοντας την ομιλία του, σημείωσε: “Κατά καιρούς υποστηρίζουν κάποιοι – κι αυτό λέγεται ήδη από την Ρωμαϊκή εποχή ακόμα, από την εποχή του Τάκιτου - ότι εμείς οι Έλληνες παράγουμε τόσο πολλή Ιστορία οι ίδιοι, που αδιαφορούμε για την Ιστορία των άλλων λαών. Σήμερα προσπάθησα να διαψεύσω αυτόν τον ισχυρισμό. Ναι, είμαστε πολύ υπερήφανοι για την Ιστορία μας, αλλά μαθαίνουμε κι από την Ιστορία των άλλων. Ιδιαίτερα από ηγέτες που παρέλαβαν ερείπια κι έδωσαν ξανά αυτοπεποίθηση, υπερηφάνεια και δύναμη στις χώρες τους. Όπως ο Γκούσταβ Στρέσσεμαν και ο Κόνραντ Αντενάουερ για τους οποίους σας μίλησα απόψε”.