Τσίπρας: Η κοινωνική πλειοψηφία ζητά την απλή αναλογική

"Η κυβέρνηση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία της χώρας μας", δηλώνει ο πρωθυπουργός

Για “σημαντική μέρα” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά.

“Η απλή αναλογική θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους. Η κυβέρνηση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία της χώρας μας και να συμμετάσχουν ενεργά στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας και να αποφασίσουν με την ψήφο τους. Η κοινωνική πλειοψηφία ζητά απλή αναλογική όπως δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε την τοποθέτησή του για το νέο εκλογικό νόμο τονίζοντας πως “φοβάστε την κρίση του λαού, για αυτό θεωρείτε την λαϊκή κρίση μία ένδειξη λαϊκισμού. Παρότι είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού η Βουλή νομοθετεί. Πέρα από τον εκλογικό νόμο, αυτές τις ημέρες προχωρά μία κορυφαία κίνηση της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτοί οι κύκλοι που χάνουν τα προνόμια τους σας πιέζουν να ζητάτε εκλογές και ζητάτε να πέσει η κυβέρνηση. Έχετε καταντήσει κόμμα διαμαρτυρίας. Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση του πολιτικού συστήματος που εξέθρεψε διαφθορά και ατιμωρησία”.

“Με την απλή αναλογική γνωρίζουν πως το παρόν δεν έχει μέλλον. Εσείς πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους κ. Μητσοτάκη για να περάσετε το δικό σας εκλογικό νόμο; Μήπως θα συνεργαστείτε με την Χρυσή Αυγή;”, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης πως η απλή αναλογική φέρνει ακυβερνησία πάντα και έφερε παραδείγματα από χώρες της Ευρώπης. Ξέχασε βέβαια να μας πει πως αυτές οι χώρες έχουν κουλτούρα συνεργασίας», σχολίασε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Κλείνει ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Πρέπει να καταλάβουμε πως βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα. Μπορείτε να έχετε την αλαζονεία πως θα το διεκδικήσετε αυτό κ. Μητσοτάκη. Έχετε την ελπίδα να θεωρείτε πως μπορούμε να επιστρέψουμε στον παλιό δικομματισμό».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι στις 21 Μαΐου 2009 η κ. Μπακογιάννη κατά την διάρκεια παρουσίασης βιβλίου είχε καταθέσει την άποψη για ψήφο στα 16, και το κατέθεσε στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε: «Μου έκανε εντύπωση πως ήρθατε εδώ εσείς απόψε να μιλήσετε σε εμάς για καιροσκοπισμό. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν είναι κίνηση αντιπερισπασμού. Αντανακλά την συνειδητοποίησή μας πως πρέπει να μπούμε σε μια νέα εποχή. Κατανοώ κ. Μητσοτάκη την μεγάλη σας επιθυμία να γίνετε πρωθυπουργός. Αλλά δεν μπορείτε να γίνετε πρωθυπουργός επειδή σας αγάπησαν τα συμφέροντα, η κ Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης. Για να γίνετε πρωθυπουργός πρέπει να σας αγαπήσει ο λαός».

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι σημείωσε: «Αυτό που συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δυσκολεύομαι να το κατανοήσω. Πώς σε μια ιστορική στιγμή που μια κυβέρνηση φέρνει στη βουλή εκλογικό νόμο για την απλή αναλογική, δεν καταλαβαίνω γιατί αρνείστε να παίξετε σημαντικό ρόλο. Προφανώς προτιμάτε να μπείτε πίσω από τον κ. Μητσοτάκη».